Medicinprofitörerna – apoteksbolagen

Del 3 av 9 i serien Vårdprofitörerna

Apoteken i Sverige har delvis privatiserats och det har fått en del negativa konsekvenser, som att det blivit svårare att få tag på vissa mediciner. Några läkemedel har det dock blivit enklare att hitta och köpa. Dock med en del negativa konsekvenser också det.

Ett antal kapitalister, riskkapitalbolag och storföretag har också fått möjlighet att tjäna pengar på våra riktiga och inbillade sjukdomar.

Störst bland apoteksföretagen i Sverige är dock fortfarande statliga Apoteket AB (tidigare Apoteksbolaget) som har cirka 5 000 anställda.

Därefter följer Apoteket Hjärtat, ägt av riskkapitalbolaget Altor och med cirka 2 000 anställda och fler än 200 apotek. Altor som företag domineras av Harald Mix och kontrollerar fonder på omkring 35-40 miljarder kronor. Alla fonder är registrerade i skatteparadiset Jersey i Engelska kanalen. Andra delägare i företaget är Bengt Maunsbach, Claes Ekström, Denis Viet-Jacobsen, Fredrik Strömholm, Hugo Maurstad, Jaakko Kivinen, Johan Cervin, Reynir Indahl och Stefan Linder. I styrelsen för Hjärtat sitter Fredrik Strömholm och Stefan Linder för Altors räkning. Altor har även andra hälso- och sjukvårdsorinterade investeringar, nämligen Ferrosan med 700 anställda och Sonion med 1 700 anställda.

Kronans Droghandel AB, med 1 300 anställda och ägt av det finska företaget Oriola-KD (80%) och KF (20%). Hela Orion-KD har cirka 5 000 anställda och man äger också ett annat företag med kopplingar till det ursprungliga Kronans Droghandel i Sverige, nämligen KD Pharma (ska byta namn till Oriola). Ägandet i Oriola-KD domineras av finska institutioner som försäkringsbolagen Varma, Ilmarinen och Eläke-Fennia. I styrelsen för Oriola sitter bland annat Harry Brade från Lamy Corp, GE Health Care och Medcial Investment Trust (också en större aktieägare) och Per Båtelson, VD i Capio (Sveriges största privata vårdföretag) och Global Health Partner (ägt av IGC, se nedan) och styrelsemedlem i Permobil AB, Sentoclone AB och Unilabs AB samt tidigare styrelseordförande i Apoteket AB

Ovanstående tre företag driver tillsammans med de småföretagarägda apotek som är anslutna till Apoteksgruppen AB huvuddelen av apoteken i Sverige.

Även Medstop (ägs av riskkapitalbolaget Segulah) och den av jättebolaget Celesio ägda apotekskedjan Doc Morris äger också många apotek i Sverige. Huvudägare i Segulah är Gabriel Urwitz och andra delägare är Percy Calissendorff, Jörgen Centerman, Anders Claesson, Sebastian Ehrnrooth, MArcus Jansson, Lennart Kalén och Christian Sievert. Segulah förvaltar omkring 8 miljarder SEK. Medstop med omkring 1 000 anställda är Segulahs enda investering i sjukvårdssektorn.

Celesio är registrerat i Tyskland och har totalt 47 000 anställda i hela världen. Dominerande ägare i företaget är det tyska bolaget Frans Haniel & Cie Gmbh. Detta är ett företag som kontrolleras av familjen Haniel och har 53 000 anställda.

Mindre aktörer på apoteksområdet är Vårdapoteket i Norden AB som driver 24 sjukhusapotek, ICA-ägda Cura och Åhlens apotek. Vårdapoteket i Norden ägs av Priveq Investment och Investor Growth Capital (IGC). Både Priveq och IGC är riskkapitalbolag.

Priveq har fler investeringar i hälso- och sjukvårdssektorn, däribland Carmel Pharma och Mediplast. Man har tidigare också haft intressen i sjukvårdsföretaget Carema. Ägare i Priveq är Christer Dahlström, Magnus Hardmeier, Louise Nilsson, Mikael Selin, Henrik Westfeldt och Karl-Johan Willén. Bolaget kontrollerar fonder på totalt 3 miljarder kronor.

IGC är ett dotterbolag till familjen Wallenbergs investmentbolag Investor och förvaltar ett kapital på 1 miljard USD (cirka 7 miljarder SEK). Företaget har en stor mängd investeringar i läkemedels och sjukvårdsföretag. Däribland Achillion Pharmaceuticals, Aerocrine, Axiomed, Biolex, Biotage, Cambio Healthcare, Cameron Health, CardioOptics, Carmel Pharma (Priveq är också delägare i detta bolag), Cayenne Medical, Epigenesis Pharmaceuticals, EPIX Pharmaceuticals, Galil MedicalGlobal Health Partner (med ovan nämnde Per Båtelson som VD) Greenway Medical, Healthline Networks, ISTA Pharmaceuticals, Jazz Pharmaceuticals, KAI Pharmaceuticals, LifeCell, Mando, Memira, Mpex Pharmaceuticals, Myocor, Neoventa, Neuronetics, SciBase, Songbird Hearing, Synosia Therapeutics och TearScience.

IGC:s moderbolag Investor äger/kontrollerar för sin del Aleris (ett av de största privata sjukvårdsföretagen i Sverige) CaridianBCTGambro, Mölnlycke Health Care och Swedish Orphan Biovitrum. Syskonföretaget EQT kontrollerar/äger/äger del i CaridianBCT, Gambro, Pharmazell och Roeser Medical GmbH. Familjen Wallenberg och deras finansimperium har alltså bara en mindre investering i apotekssektorn trots att man investerat kraftigt i sjukvårds- och hälsosektorn som helhet.

Läs mer: SVD1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, DN1, 2, Fokus, AB1, Newsdesk1, 2, 3, 4, SDS, SR, BLT, IDG1, 2, 3, 4, DA1, 2, 3, 4, 5, DM1, 2, DH, Dagbladet,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Technorati: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by ScribeFire.

Series Navigation<< Medicinprofitörerna – Segulah och MedstopSjukvårdsprofitörerna >>
Advertisements