Det nya året började inte så bra för kristna i Alexandria

De kristna i Egypten, varav majoriteten är kopter, drabbas ofta av förföljelser av olika slag. Både från andra vanliga människor och från statligt håll. En halvtimme in på det nya året drabbades en kristen församling i Alexandria av ett bombdåd. Troligtvis var det en bilbomb som sprängdes när församlingsmedlemmarna lämnade sin kyrka. I vissa länder i mellanöstern är terroristdåd av denna sort ett problem och oftast är det olika fundamentalistiska muslimska grupper som utför attentaten. Störst är denna typ problem i Irak och i ett land som inte ligger i mellanöstern, Pakistan. Det är i dessa länder som majoriteten av fundamentalistiskt islam-inspirerat våld äger rum. Det är där som detta är ett samhällsproblem.

I vissa länder i Europa är också denna typ av dåd ett problem. Då är det oftast nationalistiska och/eller separatistiska organisationer som utför de våldsamma aktionerna. Vanligast är denna typ av dåd i Spanien, Frankrike och Nordirland. Där kan de sägas vara ett problem.

I julas bombhotades faktiskt också den koptiska kyrkan i Göteborg. Det finns säkerligen ingen koppling mellan de två sakerna. Och bombhotet mot kyrkan i Göteborg var falskt alarm.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements