Ytterligare en explosion i kärnkraftverket Fukushima 1

Häromdagen exploderade reaktor 1 i kärnkraftverket Fukushima 1. Enligt kraftbolaget och myndigheterna i Japan utan att reaktorinneslutningen skadades även om det faktiskt är så att en härdsmälta verkar trolig. Strålningsnivåerna utanför kraftverket ska först ha stigit för att snart sjunka igen. Nu har ytterligare en reaktor exploderat samma eller liknande sätt. Skadorna på den reaktorn är ännu okända.

Allt fler evakueras dock från katastrofområdet i nordöstra delen av Japans huvudö. Inte enbart på grund av kärnkraftsproblemen förstås, utan främst på grund av att många bostäder och i stort sett all infrastruktur förstörts av jordbävningen och tsunamin.

Katastrofen i Japan visar tydligt på de problem som faktiskt finns med kärnkraft uti de fall att olyckan är ute så att man på något sätt tappar kontrollen över processen i kraftverken. Konsekvenserna av ett stort utsläpp av radioaktivitet innebär ju att stora områden kan bli obeboeliga för mycket lång tid.

Intressant?
Bloggat: Fagerlund, Annarkia, Röda Berget,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements