Dags för en demokratiskt vald statschef

Det är i skuggan av olika ”avslöjanden” om den svenske statschefen, kungen, dags att på allvar diskutera avskaffandet av den otidsenliga relik som arvkungadömet utgör. Inte främst för att kungen visat dåligt omdöme och eventuellt befunnit sig på en porrklubb där unga kvinnor haft sex med varandra. Inte heller främst för att kungens vänner uppvisat dåligt omdöme när de kontaktat svenska gangsters för att få köpa loss eventuella bilder på kungen och nakna unga unga kvinnor. Inte för att kungahuset hanterat hela ärendet med kungen, otrohet och nakna kvinnor på ett dåligt sätt. Inte för att kungen begått nåt brott, för det har han av allt att döma inte gjort. Han är helt enkelt inte skyldig till nån ting mer än dåligt omdöme. Utan helt enkelt för att arvkungadömet är odemokratiskt och otidsenligt.

Det är dags att öka den svenska demokratin ytterligare. Låt oss därför välja statsöverhuvud i demokratisk ordning, precis som vi väljer riksdagen och därmed indirekt regeringen i demokratisk ordning. Vad vi kallar statsöverhuvudet är i sammanhanget ointressant. Låt oss fortsätta kalla dem kung eller drottning eller vad vi vill. Valkungadöme är ju dessutom helt förenligt med gamla svenska traditioner.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements