Stök, fylla och misshandel eller lugnt

Media kan uppenbarligen inte bestämma sig om hur midsommarfirandet i Sverige var. I DN var det stök, bråk och misshandel, medan det i SVD var lugnt med några fyllerister. I GP är midsommar mest rattfyllekontroller vilket väl antyder att det var lugnt i Västsverige trots hyfsat väder. Kvällstidningarna är inte så förvånande helt överens med DN. Fylla, mord och olyckor i Aftonbladet och i Expressen är det fullt upp för polisen i Dalarna fast i Dalarnas Tidningar verkar det inte ha varit alltför upphetsande. Enligt HD så var det stökigt i Skåne. Ärligt sagt så visar det att tidningarnas rapportering oftast mer styrs av hur de vill att verkligheten ska vara, inte hur den är. Det mesta tyder dock på att midsommar i år varit mycket lugn och med få olyckor så långt.

Lokalpress har inte hunnit uppdatera sina sajter ännu. Även webbredaktöer och journalister har väl firat midsommar och är väl inte uppe än. Men i de som skrivit nåt så verkar det mesta ha gått lugnt till på midsommar. Kvällstidningarna och DN verka nog inte vara så trovärdiga om vi ska vara ärliga.

Intressant?
Borgarmedia: Skanskan1, 2, 3, SMP,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Uppdatering 8:47:  Även GP och SVD tycks nu ha anslutit sig till de andra stora tidningarnas linje om stök.

Advertisements
 • Lars Jönsson

  Det är riktigt som Anders skriver, att pressen är dålig på att rappotera om en sådan bagatell som om det varit lungt eller ”stökigt” under midsommar. SVD var snabb att rätta in sig i ledet: det gick från lungt till ”stökigt”
  Den sista tidningen som rapporterade ” lungt” var SDS. Det är nu borttaget.
  Vad är det som styr rapporteringen?
  Anders menar att pressen styrs av hur de vill att verkligheten ska vara, inte hur den är.
  En annan förklaring är att man vill sälja lösnummer – ”Mord, fylla och stök” säljer bättre än ”Lungt i midsommar”

  Kan vi lita på pressens rapportering? Uppenbarligen inte alltid. De värsta felkällorna är TT – som inte verkar ta ansvar för vad de skriver.
  En annan är journalisters okunnighet – man skriver gärna att på sommaren är det varmt eftersom Jorden är närmare Solen. Naturkunskap är inte nägot journalister behärskar särskilt bra.
  Ännu en sak: man tar gärna till ”catchwords” som ”stökigt”, som egentligen betyder ”i oordning”.Man tar efter  gatuslangen – när huliganen ”hoppar han på huvet” så är det en ”dum grej”

  Vad är pressens uppgift? Ursprungligen att vara ett organ för ett politiskt parti – i dag att tjäna pengar. Det har blivit mer underhållning är allvar.Och det är pressen som upplyser medborgarna så att de har en grund för att lägga sin röst vid valen!
  Goebbels måste snurra runt i sin grav av förtjusning över pressens fortgående förflackning…

  • Det är mycket intressant. Man måste speciellt vara försiktig md att lita på uppgifter och sensationella nyheter från andra länder som exempelvis USA. De saknar ibland helt verklighetsförankring. Som exempelvis att en stad i USA skulle behöva tömma dricksvatten reservoaren för att en kille pissat i den. Något sådant är naturligtvis aldrig aktuellt. att nån pissar i en dricksvattentäkt har ingen som helst betydelse. Då skulle ju knappast vi göteborgare kunna dricka älvens vatten som vi ju faktiskt gör.

   Sen är naturligtvis det där med att tjäna pengar viktigt för att tidningarna ser ut som de gör, men jag har svårt att se att varje journaliste styrs så mycket av just det mer än indirekt via riktlinjer. Där är det alltså också andra mekanismer som spelar in. Sådant som att unga journalister idag verkar ha mycket dålig allmänbildning, svårt att sätta saker i sammanhang, svårt att avgöra vad som kan vara sant och/eller relevant osv. allt det öppnar upp för en journalistik som går ut på att skriva som man förväntar sig att det ska vara istället för som det är,

 • Pingback: Lugn midsommarhelg på alla sätt | Svensson()