Färre hatbrott

I alla fall är det så att antalet hatbrottsanmälningar enligt tillgänglig statistik tycks minska. Dessa siffror stämmer ju också tämligen väl överens med det faktum att svenskarna blir allt flyktingvänligare. Det enda hatbrott som ökar är islamofobiska hatbrott och de som minskar mest är antisemitiska och homofoba hatbrott.  Brå har identifierat 5 140 polisanmälningar om hatbrott under 2010:

  • 74 procent främlingsfientliga/rasistiska
  • 15 procent homofobiska, bifobiska eller heterofobiska
  • 11 procent islamofobiska, antisemitiska och övriga antireligiösa hatbrott
  • 1 procent transfobiska

Totalt har antalet minskat med 11 procent jämfört med året innan. Framför allt är det anmälningarna av homofobiska och antisemitiska hatbrott som minskat. Däremot har islamofobiska hatbrott ökat. Under 2010 anmäldes drygt 270 islamofobiska hatbrott i hela landet och det är en ökning med 40 procent jämfört med året innan.

– Att de islamofobiska hatbrotten ökade kraftigt under 2010 kan bero på att det under året inträffade en rad händelser i Skåne län som genererade en större mängd anmälningar, säger Klara Klingspor, utredare på Brå.

Statistiken fångar bara de hatbrott som polisanmäls och som tolkas som hatbrott utifrån en särskild granskning. Man bör därför vara försiktig med att tolka förändringar i statistiken som verkliga förändringar i hatbrottsligheten.

Flest anmälda hatbrott i Stockholm

Det anmäldes 55 hatbrott per 100 000 invånare i hela landet förra året. När hänsyn tas till skillnader i folkmängd har flest anmälningar upprättats i Stockholm (104 anmälningar per 100 000 invånare).

Varierande syn på hatbrott hos polisen

En specialstudie av polisens hatbrottsmarkeringar visar att i majoriteten av anmälningarna kunde Brå inte identifiera ett hatbrottsmotiv. Polismyndigheterna markerade drygt 7 000 anmälningar och av dessa identifierade Brå drygt 2 560 som hatbrott.

– Vid en regional analys framkom att andelen markerade anmälningar varierade stort bland polismyndigheterna, vilket tyder på att bland annat synen på vad som faktiskt är ett hatbrott skiftar över landet, säger Anna Frenzel, utredare på Brå.

Klart är förstås att statistiken och rapporten måste tolkas en smula försiktigt, men den allmänan trenden är nog ganska klar. Minskat antal hatbrott, för det stämmer med annan utveckling i samhället som minskad brottslighet totalt och ökad flyktingvänlighet. Samtidigt fortsätter den ofta uppmärksammade antisemitismen att vara ett litet problem med islamofobin ökar. Per Gudmundsons illa genomtänkta och illa underbyggda om invandrares brottslighet är bara ett exempel på hur media kan underblåsa islamofobi. För det är så som den typen av artiklar fungerar.

Intressant?
Bloggat: Alliansfritt, Juridikbloggen, Peter Karlberg, Stardust, Nyheter 24, Vänstra Stranden,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements