Thailand till val – vinner de röda igen?

Idag går Thailand till val. De röda lär troligen vinna valet. Igen kan man säga. Om det går rätt till i alla fall. De har vunnit alla val det senaste decenniet under ledning av affärsmannen Thaksin Shinawatra. För att varje gång bli avsatta av militären och den gamla makteliten i landet. Nu senast blev också hans parti förbjudet.  För att försöka undvik att oppositionen, de röda, vinner igen har regeringen under premiärminister Abhisit bl. a. förändrat valsystemet.

Denna gång är det dock inte Thaksin Shinawatra som är premiärministerkandidat utan hans minsta syster Yingluck Shinawatra som företräder partiet Puea Thai. Shinawatra anses ha stöd från stora delar av landsbygdsbefolkningen och arbetarklassen i städerna, medan den gamla eliten, militären och kungahuset stöder de gula, den nu sittande regeringen. Frågan är hur de reagerar denna gång om de röda återigen vinner valet. För Thailand är bara en fungerande demokrati på ytan. Ytterst bestämmer militären, kungahuset och den gamla eliten som de vill ändå.

För bakgrundsinformation läs: Élections thaïlandaises : Un pari risqué pour la coalition au pouvoir, Thailand – new stage in the classwar, A point of no return,

Intressant?

Advertisements