Fiffelbolaget Eniro

Jag har i ett antal företag och föreningar som jag sköter och/eller har skött ekonomin för haft problem med bluffakturor från Eniro. Flera gånger har jag fått hota med polisanmälan för bluffakturor innan Eniro gett sig och dragit tillbaka fakturorna och kraven. Jag känner därför igen de problem som Martin Wallén beskriver i DN:

I samråd med skolans huvudman beslöt hon dock att det inte lönade sig för skolan att annonsera hos Eniro eftersom verksamheten är så liten. Därför svarade hon aldrig på säljarens mejl.

Tio dagar senare dök det ändå upp en faktura på 9.975 kronor plus moms. Rektorn kontaktade säljaren för att reda ut missförståndet, men denne påpekade att avtalet var bindande och hänvisade till Eniros policy. Om hon hade invändningar skulle hon reklamera produkten. Fakturan överklagades därför skriftligen. I ett brev tillbaka svarar Eniro även denna gång att det inte varit något oklart med beställningen och att avtalet är giltigt. Trots att rektorn aldrig tackat ja till annonserna.

Eftersom skolan vägrade betala har det efter sommarlovet kommit en påminnelse med hot om inkasso om fakturan inte betalas. Då började Martin Walléns försök att få upprättelse.

– Jag ringde till Eniro flera gånger och blev bara runtslussad. Ingen ville ta på sig ansvaret. Jag har lagt ned minst två hela arbetsdagar på att bara ringa och argumentera, säger han.

Till slut fick han tag på en av de ansvariga hos Eniro som lovade att undersöka ärendet och återkomma.

– Han lovade att återkomma vid flera tillfällen men gjorde inte det. Varje gång jag ringde ville han ha mer tid att granska ärendet. Till slut skickade han mig vidare till ytterligare en annan person – som inte heller ringde upp.

Då blev Martin Wallén så förbannad att han polisanmälde händelsen.

Helt klart beter sig Eniro ofta helt oseriöst och som den värsta fakturabluffare. I de fall jag behandlat har man angett personer som inte haft någon som helst formell rätt att teckna nånting för föreningen/bolaget som referens med Eniro. Ibland har det varit personer som inte på något sätt haft med aktuell förening att göra. Det är dags för Eniro att lägga ner sig självt eller åtminstone förändra sin säljverksamhet så den uppfattas som seriös och fungerande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements
  • Erik_SP

    Snackade härom dagen med en kille som äger en tv-spelsbutik här i Lidköping, och han pratade om att han hade precis samma problem. Jäkla skumt företag det där.