En del djurrättsaktivister är idioter – men de är inte som mc-gängen

Det är uppenbart att en del djurrättsaktivister gått över gränsen till vad som är acceptabelt när det gäller protester i ett demokratiskt land. Att hota pälshandlare i deras hem, vilket då innebär hot mot deras familjer, att slänga in bomber eller att slå sönder deras hem och butiker är att gå över gränsen. Helt klart.

Men det är inte att vara likadana som mc-gängen. MC-gängen idkar utpressning enbart av ekonomiska intressen. Man vill tjäna pengar. Det är inte detsamma som att idka utpressning med ideella politiska motiv. Förmodligen kostar det djurrättsaktivisterna pengar att hålla på. Det är alltså inte på något sätt jämförbart med mc-gängens verksamhet även om metoderna ibland tycks var desamma.

En 21-åring, som nekar till brott, är för närvarande häktad i Göteborg för en rad brott:

I Göteborg är nu en 21-årig man häktad, mot sitt nekande, som misstänkt för 15 olaga hot (varav tolv grova) mot personer med koppling till djur eller pälshandel på olika håll i landet – och för mordbrand på en restaurang. Hoten har främst framförts i brev.

Tre män till är misstänkta i samma utredning. En av dem har redan åtalats. De anklagas för att ha gått in i butiker och krävt att ägaren ska skriva på kontrakt om att sluta sälja päls.

Kammaråklagare Lars Lindman liknar det vid ”klassisk beskyddarverksamhet”, alltså maffiametoder.

– Någon hotar dig, krossar skyltfönster och liknande, och sen kommer några och säger indirekt att om du skriver på här kommer det att sluta, säger han.

Det finns dock aktioner som man kan försvara och jag har heller inget problem med brott mot lagen i sig. Men det finns gränser för vad som kan anses demokratiskt, mänskligt och politiskt acceptabelt. Det som 21-åringen är misstänkt för är i vissa fall att jämföra med terrorism. Det gäller exempelvis mordbranden mot McDonalds i Scandinavium. Men det allvarligaste med denna typ av djurrättsaktivism torde var att folk får allt mindre förståelse för alla djurrättsaktivisters krav. Framförallt ur en djurrättsaktivists synpunkt så borde det vara ett stort problem.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Anonym

  Nej, aktivisterna är inte som MC-gängen. De är snarare terrorister. Ett fåtal personer som med våld försöker tvinga på majoriteten sin världsuppfattning. Majoriteten står dessutom väldigt långt från aktivisternas uppfattning.

  • Nej, den stora majoriteten svenskar är negativt inställda till pälshandeln.

 • Anonym

   Iaf till minkpälsar och att föda upp djur man kan ha till annat enbart för pälsen, jag tror att om man skulle tillverka pälsar av olika slags slaktdjur tror jag de flesta skulle tycka det var okej, älgpälsar vore väl coolt när vi ändå skjuter så mycket älg, det kunde vi sälja till tyskarna också.

 • Anonym

  Nu handlar det inte enbart om pälsar. Köttbutiker, McDonalds och andra liknande företag har utsatts för skadegörelse och skrivna hot/slagord. Jag skulle tro att större delen av Sverige inte heller har någonting emot pälsar om dessa odlats på ett bra sätt. De flesta ser det  som en självklarhet att ha djur som odlas bara för dess kött och läder. Det gör däremot inte denna lilla minoritet av aktivister.