1000 mot fascism i Göteborg på kristallnatten

Bästa deltagandet på flera år i den årliga kristallnattsdemonstrationen kunde vi konstatera i går. 1000 personer gick i ett fackeltåg mot fascism och rasism. Det var mycket lyckat med en stor bredd bland de arrangerande, samlade i 9-novemberkommittén, allt från RFSL och Resandefolkets kulturgrupp över Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) till Miljöpartiet och vänstergrupper som Kommunistiska Partiet, Vänsterpartiet och Socialistiska Partiet.

Det hela avslutades med ett kort möte på Gustaf Adolfs Torg där Olle Katz, medlem i JIPF, talade för arrangörsorganisationen 9-november-kommittén, Sven Wollter höll ett kort tal, Åsa Hjalmers, medlem i 9-novemberkommittén pratade om kopplingen mellan fascismen attacker på judar på kristallnatten år 1938 och fascistattacken mot socialdemokrater på Utøya i somras. Till slut spelade också Jens Lekman en låt.

Smolket i det hela var att SSU vägrade vara med hänvisning till att vänstergrupper som Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet och Kommunistiska Partiet deltog. Just denna sekteristiska inställning från socialdemokratin var en del av förklaringen till att fascismen kunde komma till makten i Tyskland på 1930-talet. En del av förklaringen till att de första som hamnade i koncentrationslägren var kommunister. Det är förskräckligt att se hur socialdemokratin tycks vara på väg att begå samma misstag en gång till. I en motsvarande ekonomisk situation som på 1920-talet. Även om kristallnattsdemon inte är nån större grej och inte avgörande för nånting så indikerar SSU:s agerande att man inte lärt något av historien. Ska vi bekämpa fascismen måste vi göra det tillsammans.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Alldeles riktigt att fascismen måste bekämpas tillsammans. Samma sak gäller också bekämpningen av ”alliansen”. Man kan tycka illa om Socialdemokraternas fallenhet för att låta marknadskrafterna få fritt spelrum. Men att locka över traditionellt socialdemokratiska väljare till mindre vänsterpartier tar alldeles för lång tid. Socialdemokraterna behöver stärkas och gärna gå i en socialistisk riktning, som ju deras namn så tydligt antyder. Jag vet inte hur enhetslistan fungerar, men det är hög tid för ett brett samarbete mellan Alla som vill välta den borgerliga regeringen. Givetvis förutsätter det att man har liknande värderingar för ett rättvist samhälle. Jag vet att det finns många socialdemokrater som brinner för just ett rättvist samhälle. Även Juholt, verkar faktiskt ha hjärtat på rätt sida. Trots hög lön och fåniga bostadsbidrag (som visserligen inte var felaktigt ansökta). Jämför Göran Persson och Håkan Juholt och skillnaden är mycket stor. Problemet är att det finns alldeles för många karriärister i partitoppen, som inte gagnar några andra än sig själva. Och den massiva höger(låtsasvarafolkhemstryggabästföralla)propagandan förstås..

 • Anonym

  Hypotetiskt:
  Om SD eller SDU hade velat deltaga, hade de då fått göra det? Hade Rättvisepartiet Socialisterna, Socialistiska Partiet och Kommunistiska Partiet accepterat dessa och gått sida vid sida mot fascism?
  Eller hade ovan nämnda partier betett sig sekteristiskt och själva bojkottat demon eller rentav jagat bort SD/SDU?

  • Eftersom SD och SDU är fascister och rasister (framförallt islamofober) kan de ju knappast demonstrera i en antirasistisk och antifascistisk demonstration. En löjlig frågeställning som egentligen inte en förtjänar ett svar.

   • Anonym

    SD är varken fascister, rasister eller islamofober.
    Möjligen att ND och antagligen SvP är det, men inte SD.
    Iaf inte enligt deras princip-program, praktiska politik och vad de säger.
    Fast det är klart, alla kan hävda att de  e g e n t l i g e n  är som du påstår. Men det går att påstå om alla partier, t ex att Vänsterpartiet och Rättvisepartiet Socialisterna är Stalinister eller anhängare av Pol Pot.

    Jag, t ex, har röstat MP o S tidigare, men tycker att den växande invandrarberoende kriminaliteten och islamiseringen vi ser i Sverige idag är obehaglig. SD är en välbehövlig motkraft mot detta.