Nolltaxepriset 2012 till Tallinn!

Mellan den 19:e och 25:e mars så är det folkomröstning om huruvida Tallinn ska införa avgiftsfri kollektivtrafik eller ej. Borgmästare Edgar Savisaar menar att införandet av avgiftsfri kollektivtrafik skulle slå tre flugor i en smäll. För det första skulle bilismen minska, för det andra ökar det chansen till rörlighet för familjer med ekonomiska svårigheter och för det tredje är avgiftsfri kollektivtrafik en miljömässigt hållbar strategi både lokalt och globalt.

Estlands huvudstad Tallinn har tilldelats 2012 års nolltaxepris med följande motivening:

– Genom att ge medborgarna möjlighet att besluta om en modern och rättvis finansiering av stadens kollektivtrafik visar Tallinn att det finns alternativ till avgiftssamhället som dessutom skulle innebära stora vinster ur klimat- och hållbarhetsperspektiv, säger Anna Nygård från nolltaxepriskommittén.

Priscermonin ägde rum i lördags den 3:e mars på internationella nolltaxedagen. Då ingen representant för Tallinn kunde närvara kommer Nolltaxepriskommittén åka över till Tallinn och överräcka priset i samband med folkomröstningen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Om Planka.nu

Planka.nu är ett nätverk av regionala kampanjer som arbetar lokalt för avgiftsfri kollektivtrafik. Idag finns vi i Stockholms länGöteborgsområdetSkåne och i Östergötlands län. Vi har också en finsk och en norsk systerorganisation som är en del av samarbetet.

Vi kämpar med fokus på kollektivtrafikanterna och kollektivtrafikarbetarna, vilka vi anser är de som ska bestämma över kollektivtrafiken och uppmanar till avgiftsstrejk och kollektiv kamp för nolltaxa.

Planka.nu har en platt organisering och vi arbetar helt ideellt. Verksamheten finansieras helt och hållet genom våra lokala p-kassor.

Plankakassan, eller p-kassan, är en bötesfond för plankare. Som medlem får du de tilläggsavgifter (böter) du fått av kontrollanter när du plankat betalda av kassan.

Advertisements