Dinosaurierna dog inte ut

Vi ser dem vare dag. Ofta 100-tals varje dag, ibland ännu fler. I luften, på marken och sittande i träd och buskar. På tak och ledningar. Fåglarna är dinosaurier som levt kvar. Eller vad överlevande dinosaurier utvecklats till. Så det finns miljoner dinosaurier kvar så utdöda är det inte. Stor dinosaurier dog däremot ut. Precis som många jättestora däggdjur dött ut. I DN presenteras en teori om varför de stora dinosaurierna dog ut:

Dinosaurieungarna måste ha fyllt en helt annan ekologisk nisch än de vuxna djuren. Deras föda och miljökrav var troligen så annorlunda att de i praktiken fungerade som en annan art.

Detta fortsatte sedan i takt med att de blev större. Som halvvuxna bytte de till en annan nisch, och så vidare.

Resultatet blev ett system med mycket få arter som ockuperade många olika nischer, till skillnad från hos däggdjuren där många arter ockuperar en nisch vardera.

Detta kan vara huvudorsaken till den påtagliga artfattigdomen bland dinosaurierna — som var som värst i kategorin mellanstora arter med vikter på mellan 10 och 1 000 kilo.

I stället för en rik fauna med många mellanstora arter togs utrymmet upp av ungarna till de mycket stora arterna.

Detta märkliga ekosystem kan ha sått fröet till dinosauriernas undergång. Ett litet antal gigantiska arter dominerade fullständigt, men när jorden kolliderade med en främmande himlakropp för 65 miljoner år sedan utplånades de eftersom deras storlek gjorde dem extra sårbara – och inga små arter fanns tillgängliga som kunde bygga upp deras dynasti på nytt.

Fast egentligen är det ingen ny teori utan samma nedslag av himlakropp med samma klimatförändringar som det alltid pratats om.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements