Hultman och Camitz

Del 4 av 15 i serien Borgarfamiljer i 1700-talets Stockholm

Grosshandlaren Peter Hultman (-1767) var den andre delägaren i firman Bohman & Hultman som han alltså hade tillsammans med Fredrik Otto Bohman. Peter Hultman var gift med Carolina Camitz (1718-?). Peter Hultman var också verksam som bankir. Vid hans död övertog änkan hans handelsverksamhet som han då drev utan att ha någon kompanjon. Tillsammans med sönerna Johan Hultman och Gustaf Hultman drev hon verksamheten fram till 1796 då firman gick i konkurs. Hultman handlade med stångjärn såväl som med koppar.

Peter Hultman och Carolina Camitz dotter Petronella Hultman (1748-83) var gift med Gustav Adolph Gyllenborg (1743-89). Sonen Johan (Jean) Hultman var en tid ägare av malmgården Heleneborg på Södermalm.

Carolina Camitz hade innan hon gifte sig med Peter Hultman varit förlovad med Johan Lund (adlad Ehrenlund, 1702-36). Dennes bror Samuel Lund (adlad Ehrenlund, 1701-56) var gift med Carolina Camitz syster Anna Sara Camitz (1713-99). Systrarna Camitz bror Johan Camitz  (1720-79) var ägare till Degernäs och Övre Degerfors bruk. Tillsammans med kammarherre Carl Gustaf Gyllenhöök (1715 – 1749) anlade han också ett nytt stångjärnsbruk i Anderstorp i Småland som fick namnet Gyllenfors. Brodern Göran Camitz (1722-85) var för sin del ägare av Strömnäs och nedre Degerfors.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Powered by Qumana

Series Navigation<< Appelrooth & SpaldingBrandenburg och von Scheven >>
Advertisements