Gamla samer och ”nya” Östersjön

Majoritet och minoritet i ÖstersjöområdetBoktips
Harald Runblom
Majoritet och minoritet i Östersjöområdet
Natur och kultur

Gamla samer och ”nya” Östersjön

Helt plötsligt är inte bara Norden vårt närområde utan även den nya post-sovjetiska Östersjöregionen; Baltikum, ryska Leningrad och Kaliningrad, Polen och nordöstra Tyskland. Svensk handel över detta innanhav ska lösa en del av den ekonomiska krisen, speciellt för sydöstra Sverige, säger regeringen.

Påpassligt nog har Natur och Kultur gett ut denna lilla upplysande bok som skildrar hur olika folk och folkgrupper levt tillsammans, krigat och trängt undan varandra under århundradenas lopp. Det blir lite av en Östersjöregionens historia, men med en etnisk vinkel.

Bland annat tar man upp Ålands speciella självstyre samt okända och kända små urfolk som kasjuber, sorber, karelare och samer. Vår invasion av Sameland visas vara traditionell brutal kolonialhistoria utan respekt för ursprungsbefolkningens religion, ekologi och kollektiva brukningsrätt – rena Vilda Norden (som kanske fortsätter idag – se filmen ”Jägarna”).

Hans Norebrink

Läs mer: Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Sebulon

    Det är intressant att försöka klarlägga hur urfolken vandrat, avlöst varandra, och blandat sig med varandra. De krav som nu reses från föregivna avkomlingar till föregivna urfolk står dock i princip i strid med demokrati och mämänskliga rättigheter (jfr”Human rights and indigenous peoples – the Swedish Lap (Same, Sami), a model”, 2012, http://www.rondellen.net/culture31_eng.htm ). Urfolken är döda. Deras ättlingar vill i första hand ha demokrati, mänskliga rättiheter, lika rättigheter och skyldigheter för alla medborgare.