Högerkristna som en politisk maktfaktor

Guds folkBoknytt
Guds folk
Malin Beeck
ETC Förlag

Högerkristna som en politisk maktfaktor

Som uppvuxen i en miljö där en kristendom baserad på rädsla för synden, botgöring, Jesusa helgande kraft och att enbart tro och goda gärningar hela livets garanterar en plats i himlen så känns beskrivningarna av den US-amerikanska evangeliska (Malin Beeck kallar den evangelikansk, men evangelisk är det ord som normalt används på svenska) kristendomen ganska hemtama. Jag gick i pingstkyrkans söndagsskola och på grannön fanns schartauaner, själva urtypen för en fundamentalistisk kristen av synd- och botgöringstypen. Schartauanerna tillhör svenska kyrkan.

Kanske är betoningen på att skapelseläran står i motsats till evolutionen inte så typisk, men jag har stött på åsikten åtskilliga gånger bland svenska pingstvänner och andra frireligiösa. Pingströrelsen är kanske urtypen för en evangelisk kyrka och det är därför inte så förvånande att dessa vetenskapsfientliga uppfattningar finns där. Det är också i pingstkyrkan man hittar många abortmotståndare och motståndare till att homosexuella ska få gifta sig. Men de hittas även bland schartauaner och i andra frireligiösa samfund som missionskyrkan och baptisterna. Även om de kanske inte är lika vanliga där som i pingströrelsen (som Malin Beeck ibland kallar pentekostalister, men det ordet betyder just pingströrelsen så jag förstår inte riktig varför). Ordet ”pentecost” kommer av att pingst är 50 dagar efter påsk.

Jag läste boken med stort intresse. Den handlar om människor som jag har en slags basal själslig samhörighet med. Min barndom, befolkningen på öarna. Precis som min upplevelse i barndomen beskriver Beeck de US-amerikanska evangeliska kristna som vänliga, trevliga och kärleksfulla människor i det lilla. Något som är verkligt svårt att får ihop med deras mycket ofta reaktionära och konservativa åsikter i det stora. Det är en lättlästa bok. Det är intressant. Det är på ett sätt skrämmande, kanske mer för andra än för mig. Åsikterna som presenteras är ändå en del av mitt liv, men knappast av de flesta svenskars.

De evangeliska kristna stora politiska inflytande är svårt att förstås för oss i Sverige. Det är mindre svårt att förstå för oss som kommer från Bohusläns skärgård. För där är det vardag. Regionen, gud, jesus, synd, botgöring, skärselden, syndafallet. Sånt är verklighet där. Sånt tror man på. Därför kan man fiska utanför Västsahara trots att det är ett brott mot internationell lag. Gud har inte förbjudit det. Det är en god gärning. Man lär människorna där att fiska, man ger dem arbete, bygger barnhem och andra verksamheter. Gud ser till att man som fiskare kan försörja sig och tillåter fiske där det går. Världsliga makter har egentligen inget med saken att göra. Tar fisken slut är det udds vilja, guds straff till och med. Precis på samma sätt resonerar de evangeliskt kristna, ofta från pingströrelsen, Malin Beeck träffar och skriver om i USA.

De fundamentalistiska kristna som Malin Beeck beskriver finns alltså också här. Det finns emellertid en viktig skillnad. Här är de i allmänhet helt marginaliserade. På det nationella och regionala planet i alla fall. I USA är de en politisk kraft att räkna med. Det beskriver Malin Beeck bra i sin lättlästa och läsvärda bok. Kanske är den dock lite feltajmad. Det kommande presidentvalet har ingen fundamentalistisk evangelisk kristen som kandidat. Republikanernas kandidat är mormon. Han tillhör en kyrka som de flesta pingstvänner, de flesta evangeliska fundamentalistiska kristna inte ser som kristen. De fundamentalistiska har dock, trots det, en betydelse i valet. Deras agenda tar Mitt Romney hänsyn till, han har också utsett en reaktionär kristen, Paul Ryan till vicepresidentkandidat osv. Paul Ryan är dock inte evangeliskt kristen utan katolik med libertarianska, extremt nyliberala uppfattningar.

En bra bok om USA:s kristna höger.

Anders Svensson

Läs mer: HD1SVD1234DN123GP1, ETC1, 2, 3, 4,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements