I Sverige är det okej att äta kött – ny bok om svensk djurhållning

Hur mår maten?Två multinationella företag levererar nästan alla världens slaktkycklingar, och varje år tillryggalägger transportbilar fulla med grisar och nötkreatur 40 miljoner kilometer – bara i Sverige.

Häromdagen släpptes Per Jensens bok Hur mår maten? Djurhållning och djurskydd i Sverige (ISBN: 9789127133518)

”Jag hoppas att läsarna får många tankar om vad ens val av mat får för konsekvenser för miljoner djur. Och jag hoppas att man uppvärderar maten och blir mindre fokuserad på att köttet ska vara billigt till varje pris.”

Så säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet.

De flesta svenskar får idag sin huvudsakliga information om matproduktionens villkor från sagor, reklam och propaganda. Sagorna berättar om hästar som pratar och i bilder från näringen är korna ute på bete, grisarna lyckliga och hönsen spankulerar fritt på lagårdsplanen. Men ojämna mellanrum bryts idyllen av larmrapporter i media om djurskyddsorganisationer som har filmat missförhållanden i minkuppfödningar eller veterinärer som larmar om bristfälliga rutiner på slakterier.

Uppfödarnas företrädare upprepar sitt mantra att Sverige har världens strängaste djurskyddslag och den bästa djurhållningen. Men hur ser det egentligen ut på gårdarna? Är reklamens bilder riktiga eller är det larmrapporterna som bäst speglar verkligheten? Eller ligger sanningen någonstans mittemellan?

Idén till boken fick Per Jensen efter att ha läst Jonathan Safran Foers bok Äta djur.

”Svensk djurhållning ser inte alls ut som i USA, och till skillnad från Foer ser jag många skäl att förbli en måttlig köttätare”, säger Per Jensen.

Vad tror du att läsare kommer bli mest förvånade över?

”Den extremt höga industrialiseringen av många former av djuruppfödning. Exempelvis vet nog få att två multinationella företag levererar nästan alla världens miljarder slaktkycklingar. Men också av att det finns så många djurvänliga alternativ till den mest intensiva produktionen. Jag vill bidra till att öka kunskapen så människor kan fatta bättre beslut när de handlar”, säger Per Jensen.

Läs mer: Corren, SVD, Per Jensen, SVT,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris

Advertisements