Instagram-oroligheterna: Det är inte bara en person som är skyldig

Den 17-åriga tjej som varit misstänkt för att ha startat det Instagram-konto där en lång rad trakasserier och kränkningar av delvis sexuell natur ägde rum är enligt polisen oskyldig. Utpekandet av flickan  och trakasserierna på kontona (minst ett facebookkonto var också knutet till händelseförloppet) ledde till stök på stan, nästan upplopp, med angrepp på hennes skola och på andra unga tjejer på stan.

Nu misstänker polisen en annan person. Men det är inte en enskild person som ä ansvarig för det som skedde. En enskild person har säkerligen öppnat kontot, men trakasserierna, sexismen, övergrepp och kränkningarna kom från väldigt många. Mot andra som också är skyldiga och mot tjejer och killar som inte själva gjorde sig skyldiga till nåt.

En del av förövarna på Instagram- och Facebookkonton deltog med all sannolikhet också i de förmenta protesterna mot sexismen, mobbningen och trakasserierna på nätet. Något som i sin tur ledde till oacceptabla angrepp på skolor och andra ungdomar på stan. En del av de skyldiga till mobbningen på nätet är alltså också skyldiga till stök på gatorna Samtidigt så var det många andra som deltog i händelserna på stan i ett hedervärt syfte att protestera mot kränkningarna och sexismen på nätet, mot övergreppen och skitsnacket på Instagram och Facebook.

För närvarande har polisen 57 anmälningar för förtal som handlar om de konton som dessa händelser handlade om. Utöver det har man lika många anmälningar som gäller förtal och mobbning på andra Internetkonton och sidor.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements