Mord för Gud i Nordeuropa

Gud vill det!Boktips
Gud vill det!
Dick Harrison
Ordfront

Mord för Gud i Nordeuropa

Ännu en imponerande historisk tegelsten från Dick Harrison; ”Gud vill det! – Nordiska korsfarare under medeltiden”. Som vanligt drunknar läsaren i detaljer. Men boken är ett viktigt dokument som belyser en skämmig och undangömd del av Skandinaviens historia – de blodiga korstågen mot slaver och balter i ex-DDR, Polen och Baltikum. Även vi svenskar har plundrat, terroriserat och mördat i Guds namn.

Östersjökorstågens trosfanatiska heliga krigare (och påhejande krigshetsare som Heliga Birgitta) såg sig som goda kristna idealister. Men idealism är inte farligt, som Harrison påstår. De besläktade livsåskådningarna kristendom, islam och socialism har alla det goda idealet universellt brödraskap. Det är bra och ligger ej bakom deras tidvisa urartningar i fundamentalistisk extremism.

Däremot instämmer jag i att anspråken på total sanning är livsfarliga. Den kulturella idén om den upplysta elitens sanningsmonopol tror jag aktiverar den farliga biologiska vi-dom-instinkten. Det leder till de renlärigas diktatur över den avhumaniserade fienden, som då kan behandlas omänskligt. När den situationen kombineras med den mänskliga naturens makthunger och girighet, bland såväl frälsta som karriärister, då får vi barbari.

Hans Norebrink

Läs mer: Dag Larsson, Knuff, Google, GP,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Adlibris

Advertisements