Strejker och protester i Tunisien

På morgonen, onsdagen den 6 februari, sköts den tunisiske oppositionspolitikern Chokri Belaïd från De demokratiska patrioternas parti till döds. Han sköts när han lämnade sin bostad och avled under transporten till sjukhus.

Protester bröt omedelbart ut på gatorna i alla större tunisiska städer. I Tunis besköt polisen de tusentals demonstranterna med tårgas när de tågade längst Avenue Bourghiba mot inrikesdepartementet. Demonstranterna krävde statsminister Hamadi Jebalis avgång och anklagade regeringen för att ha skapat det samhällsklimat som ledde mordet på vänsterledaren. Besvikelsen är stor över att de löften om demokrati, rättigheter och frihet som utlovades under revolutionen för två år sedan ännu inte genomförts. I flera städer attackerades eller ockuperades regeringspartiet Ennahdas partilokaler.

Den 7 och den 8 februari genomfördes generalstrejker, bland annat med krav på nyval. Regeringen backade och förklarade att en teknokratisk samlingsregering skulle upprättas till nästa val. Protesterna fortsatte ändå under torsdagen och fredagen. Det var bland annat hårda konfrontationer mellan polis och demonstranter i gruvstaden Gafsa på torsdagen.

Svensson/Motkraft 

Intressant?
Läs också: Röda Malmö, Kildén & Åsman,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, 3, 4, SR1, 2, 3, HD1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements