Bussdiskriminering eller inte?

Två fall av diskriminering i fjärrbusstrafik har uppmärksammats i media. I bägge fallen anser personer med invandrarbakgrund att de blivit diskriminerade. I bägge fallen nekar busschaufförerna. I fallet med passagerare på bussarna mellan Stockholm och Grisslehamn pågår undersökning. Trafiken körs Veoliaägda People Travel Group för färjebolaget Eckerölinjen och passagerare hävdar att de sorterades efter etnicitet:

–?När jag, min bror och en kamrat till oss skulle åka från Cityterminalen till Grisslehamn i onsdags blev vi placerade i en buss där vi snart upptäckte att alla som gick ombord hade utländskt utseende. När vi tittade ut genom bussens fönster såg vi att alla som såg ”svenska” ut visades in i en annan buss, säger Samer Chatila som är född i Sverige och för tillfället studerar på Åland.

Det andra fallet som cirkulerar i media är egentligen två. Det handlar om bussar från Örebro till Vikinglinjen vid två tillfällen i december:

Vid två tillfällen i december hade Viking Lines chaufförer försetts med listor på passagerare för att kunna dela upp dem i olika bussar. Den ena listan innehöll namn som såg ut att vara ”svenska” och den andra namn som såg ut att vara ”utländska”.

En av dem som drabbades av uppdelningen var Hassan Alizadeh och hans fru och två söner, 16 och 19 år gamla. När de skulle ta bussen från Örebro för vidare färd till Vikingterminalen i Stockholm den 21 december i fjol möttes de av en chaufför som hade en lista med namn:

– Vi var tre familjer som skulle åka till Åland och kom till bussterminalen på Fredsgatan klockan 12. När den första bussen anlände var den lite försenad och chauffören kom ut till oss med en lista i handen, berättar Hassan Alizadeh.

– När han började läsa upp namnen var det bara namn som lät svenska men plötsligt gick en person som inte såg svensk ut ombord och då såg jag hur chauffören reagerade, men eftersom det var rätt person så släpptes han ombord.

När listan var slut körde bussen och Hassan Alizadeh och övriga fick vänta ytterligare 25 minuter innan nästa buss kom. Också den föraren hade en lista.

– Jag frågade honom varför de hade delat upp oss på det sättet men fick till svar att man inte gjorde så. Sedan kollade han listan och bekräftade att det enbart var utländska namn på den.

Bussarna kördes av Björcks resor. Ett problem med de två Viking-linefallen är att det endast gick en buss ett av de aktuella datumen. Det betyder att det inte kan ha skett någon diskriminering den aktuella dagen. Det är ju möjligt att vittnen tagit fel på datum, men har de inte det så tyder det mesta på att den ena anklagelsen är falsk. Jag tycker dock i övrigt att det finns nån anledning att ifrågasätta passagerarnas rapporter. Men samtidigt kan man inte bara rakt av avvisas bussförarnas bussbolagens förnekanden om att diskriminering ska ha förekommit.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements