Knäcker man näsan på någon ska man dömas för misshandel

I de flesta fall. Men undantag finns. Om det handlar om befogat våld i samband med nödvärn.

En man tafsade på en kvinna. Inte direkt okej. Kvinnan nitade mannen illa att näsan knäcktes. Inte okej enligt tingsrätten. Nödvärn enligt kvinnan. Det är förståeligt att kvinnan nitade mannen ifråga, men våld måste stå i proportion till brottet. Annars är det övervåld.

Blev näsan knäckt så är det kanske övervåld i förhållande till mannens beteende. Jag tycker det verkar rätt så rimligt att kvinnan döms för misshandel. Bara för att någon gör nåt dumt har man inte rätt att göra nåt dumt tillbaka.

Det finns dock andra domar där kvinnor inte dömts för misshandel under liknande omständigheter. Kanske var våldet inte lika utpräglat. Kanske var det situationer där det hela har kunnat bedömas som nödvärn och därför tillåtet. Det ansåg inte domstolen att det var i detta fall. Domen är överklagad av försvaret. Hur det kommer att gå i hovrätten återstår att se.

En förundersökning mot mannen har lagts ner då brott inte kunde bevisas. Den handlade om sexuellt ofredande.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements