Att vara antifeminist är tillåtet

Jag själv brukar inte kalla mig feminist då det finns en mängd tolkningar av vad feminism är för nåt. Både bland de som kallar sig och är feminister och de som anser att det är antifeminister. Begreppet är med andra ord svåranvändbart. Det känns också som om jag inte vet tillräckligt mycket om teorier och idéer för att kunna kalla mig feminist. Men om man med feminist menar att man är för lika rättigheter för kvinnor och män, samma möjligheter och skyldigheter för alla oavsett kön så är jag feminist.

Samtidigt är för mig också självklart att vi i ett demokratiskt samhälle måste acceptera att det finns antifeminister, människor som anser att kvinnor och män har olika roller och uppgifter i ett samhälle. En del med sådan uppfattningar anser att därmed också att kvinnor och män har olika rättigheter och skyldigheter. Andra är antifeminister för att de anser att feminismen försöker tvinga fram jämställdhet genom åtgärder som straffar män. Jag delar inga av dessa antifeministiska ståndpunkter. Att man har antifeministiska åsikter, uppfattningar och ståndpunkter innebär ändå inte heller att man per definition är en dålig människa, eller för att använda religionens språkbruk, en ond människa.

Självklart ska antifeminism som är mot människors lika rättigheter bekämpas. Självklart ska kvinnohat, hot, trakasserier, våld mot kvinnor bekämpas, beivras och betraktas som de brott de är. Vi som är för jämställdhet, lika rättigheter och skyldigheter oavsett kön, är en överväldigande del av det svenska folket. Därför ska inte heller antifeminister få bre ut sig på allas vår bekostnad. De är en minoritet och bör förbli så. Men självklart måste också ett demokratiskt samhälle tillåta alla former av antifeministiska åsikter, ståndpunkter och uppfattningar. Oavsett om de är baserade på biologistiska uppfattningar, religiösa uppfattningar eller nåt annat. Bara för att de flest av oss är för jämställdhet och lika rättigheter oavsett kön innebär det inte att det är demokratiskt rimligt eller vettigt att förbjuda folk att ha vissa åsikter (något som ju inte heller går).

Samtidigt vill jag påpeka att det finns en mängd tolkningar av vad feminism är. Jag har mycket lite till övers för folk som försvarar våld mot män eller nedvärderar män (oavsett vad orsaken till det är eller om det bara är i litterär form som SCUM-manifestet). Att vända perspektiv kan ibland vara bra, men det kan också gå till överdrift och få negativa konsekvenser för det man vill uppnå. Det finns kanske inte heller någon universallösning, nån enda metod, på hur jämställdhet kan uppnås. Kanske måste många olika vägar och praktiker prövas. Men ingen av dem bör gå ut på att man vänder på förtryck eller tar det som är dåligt i det manligt dominerade samhället och gör till norm för såväl kvinnor som män.

Det finns alltså flera olika tolkningar av vad feminism innebär. Att ta avstånd från vissa av dessa tolkningar gör ingen människa till kvinnohatare eller antifeminist.

Intressant?
Mer: Flamman,
Borgarmedia: DN1, 2, SVD1, 2, AB1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Advertisements
 • Nicko

  Att vara antifeminist betyder inte att man tycker att kvinnor och män SKA ha olika roller. Jag är antifeminist och stolt sådan. Jag hatar feminister, dom är könsnazister.

  Alla vet vi att SD är ett rasistparti, men det såklart säger inte dom.

  /*faktapåståenden som kräver källa, borttaget*/ #AS

  Vill också påpeka att jag är emot all rasisms som finns, så självklart vill jag inte se SD få någon sorts makt alls. Däremot jämför jag dom med feminister, för lögnerna är detsamma.

  Som sagt, jag är antifeminist. Men det betyder inte att jag hatar kvinnor, att jag tycker kvinnor ska ha andra rättigheter. Absolut inte, jag är militant FÖR jämställdhet. Jag skulle aldrig se ner på en kvinna på grunden av att det är en kvinna. I mina ögon kan en kvinna göra exakt vad en man kan göra. Jag anser inte att kvinnor är några offer som media och feministerna försöker måla kvinnor som. Jag känner ett antal kvinnor som ogillar starkt att bli kallad ett offer av media på grund av deras kön.

  Det är inte män som trycker ner kvinnor, det är media och feministerna som gör det. För inga män säger att dom hatar kvinnor, men du hör andra kvinnor som hatar män hela tiden.

  Jag är också emot småpojkar på internet som skriver dom här skämten som ”Gå in i köket, kvinna” eller ”gör mig en macka”, laga mat åt mig!”. Jag hatar dom där skämten, mest för att dessa idioter ger feministerna ännu mer bränsle för deras manshat.

  Så nej, att vara antifeminist är inte att tycka kvinnor ska ha andra rättigheter. Däremot är kvinnor och män olika men det betyder inte att man ska ha olika roller.

  Kan också nämna att bara för att du är för jämställdhet så är du inte automatiskt feminist. Som sagt, du och jag har säkert väldigt lika åsikter på jämställdhet men jag är antifeminist.

  Inga feminazister på våra gator!

 • Pingback: Vänstern gynnar rasistiska partier | Svensson()