Att US-amerikanska unga män tar till brutalt våld är inget ovanligt

Michael Winiarski i DN och den US-amerikanske presidenten Barack Obama tycks både ha problem med sin verklighetsbild. När det gäller de två US-amerikanska terroristerna med tjetjensk bakgrund så ställer de följande rätt korkade fråga:

En annan fråga är den som president Barack Obama ställde i ett tv-framträdande efter dramats upplösning: hur kunde det komma sig att unga män, som växte upp i USA och gick i skola här, var kapabla att ta till så brutal våld?

Frågan är helt obegriplig. USA har mycket fler mord per 100 000 invånare (den s.k. mordfrekvensen) än alla andra rika västländer. Mord begås i huvudsak av unga män. Ingen har väl glömt den nyligen timade massakern på skolbarn i Newtown, Connecticut. Inte så långt från Watertown och Boston i Massachusetts. Det var en ung man som tog till brutalt våld i Newtown. Det förefaller mig som det är ganska vanligt och som om det är en logisk följd av det brutala US-amerikanska samhället med vapen överallt, hälften av världens militärutgifter och krigföring i en många avlägsna länder.

Det är helt enkelt ganska ”normalt” i det US-amerikanska samhället att unga män tar till brutalt våld. Terrorådet och våldet i Boston är därvidlag inget konstigt eller avvikande.

Intressant?
Bloggat: Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • KerstinB

    De republikanska senatorerna Lindsey Graham och John McCain var snabbt ute och krävde att Dzjochar Tsarnajev inte ska ha rätt till advokat och bli betraktad som ”fientligt stridande” (enemy combatant). ”Nu när den misstänkte är gripen är det sista vi vill att han ska tiga. Enligt krigets lagar kan vi hålla den misstänkte som fientligt stridande, utan rätt att tiga eller juridiskt ombud”, skriver senatorerna.

    Amerikansk medborgare som begår ett brott inom landets gränser skall alltså prövas som fientligt stridande. Och hela det normala rättssystemet skall upphävas!