Israel hindrar fisket för Gazas fiskare

Sommaren 2007 reducerades den palestinska fiskezonen utanför Gazaremsan från 20 till tre nautiska mil. Denna del av blockadpolitiken har kraftig reducerat den palestinska fiskenäringen och innebär ett brott mot de avtal som finns:

Gazas fiskare har, enligt avtal rätt att fiska så långt ut som 20 nautiska mil (Nm) från kusten. Men Israel har beslutat att minska fiskeområdet; först till först åtta Nm från kusten, sedan till bara tre. Dock är den gränsen inte officiell, och vid flera tillfällen har militären öppnat eld mot fiskebåtar som varit ännu närmare kusten. Fiskarna har svårt att veta var de får vara.

I samband med Operation Pillar of Defense i november, då israelisk militär gick in i Gaza, utökades fiskezonen till sex sjömil.  I mars drog Israel återigen in gränsen till 3 sjömil som del av en kollektiv bestraffning av Gazas civilbefolkning. En civilbefolkning som har mycket lite med robotbeskjutningarna att göra. Fiskarbefolkningen har inga som helst möjligheter att påverka situationen och ända bestraffas de av Israel Detta försvårar situationen ytterligare för Gazas redan hårt pressade fiskeflotta.

Fiskare i Gaza

Även om fiskarna håller sig inom den av Israel tillåtna zonen beskjuts de alltså ändå:

– Vi kan bli beskjutna eller få båtar beslagtagna även på vatten där man förut sagt att vi får arbeta. Att vara fiskare har blivit ett livsfarligt yrke, säger Nizar Ayyash.

Nizar Ayyash, sitter framför fiskarnas fackföreningskontor i den lilla hamnen Balah söder om Gaza city. Han är generalsekreterare i fiskarnas fackförening och pekar på alla uppdragna fiskebåtar, några med skotthål från den israeliska arméns attacker.

Fiskarna i Gaza fiskar normalt sardiner. Detta måste ske långt utanför tremilsgränsen för att man inte ska fånga för liten fisk. Fångar man småfisk innebär det att fisken på sikt blir utfiskad. Israels förtryck mot Gazas fiskare leder alltså både till sämre levnadsförhållanden för fiskarna och deras familjer och utfiskning.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements