En lögn att nötkött är den största klimatboven

Att påstå att nötkött är den största klimatboven är vad jag kan förstå en ren lögn. Det är ett sätt för makten att göra klimatfrågan till en fråga om individuella moral. Det största klimatproblemet är bilismen. Användandet av oljeprodukter för transporter och uppvärmning. Det är det stora klimatproblemet. Det är ett systemfel som sannolikt inte går att lösa så länge vi har ett kapitalistiskt samhällssystem. Därför vill makten inte tala om problemet. Det verkliga problemet. Systemfelet. Man gör hellre klimatfrågan till en moraliska och individuella fråga.

Dragoxar i IndienMan räknar med att det finns 1,3 miljarder nötkreatur i världen. Av detta finns 20-25% i ett land där de flesta inte äter kött. Indien. Nötkreatur används till fyra saker kan man säga, mjölk, kött, bränsle och som dragdjur. I vissa delar av världen måste man äta djurprodukter för att överleva om matproduktion ska kunna vara lokal, vilket är en bra ordning. Vi i väst bör odla och föda upp vår gene mat istället för att fattigare människor i andra delar av världen gör det. De bör odla mat till sig själva istället.

I USA finns nästan 100 miljoner nötkreatur. Det är lite fler än det fanns innan europeerna kom dit. Man beräknar att där då fanns 65 miljoner bisonoxar. Men det fanns mycket fler hjortar än idag och hjortar är också idisslare med samma konsekvenser av metan- och koldioxidutsläpp som nötkreatur. Det fanns alltså sannolikt fler idisslare i USA innan den vite mannen kom dit än det finns idag. Jag kan inte förstå hur naturligt förekommande djur skulle vara ett klimatproblem. Och om de inte är det, varför skulle dagens nötkreatur vara det? Det finns ingen logik i påståendet att kött skulle vara största klimatboven. Men vi äter ändå för mycket kött idag. Med enbart lokalt producerat kött skulle priset bli högre och konsumtionen lägre. Bra för alla. Inte dåligt för klimatet, bra för bönderna här och i andra länder.

Hur det ser ut i Sverige med antalet nötkreatur och idisslare har jag skrivit om tidigare, Älgar en lika stor klimatfara som kor?

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Sansear

  det går inte att blunda för att kött från idisslare påverkar växthuseffekten. metans inverkan är ungefär en faktor 30 högre än koldioxids bidrag. en kossa släpper sedan ut ca 600 liter metan per dygn. det är därmed stora mängder det är fråga om.

  /*off topic, borttaget*/ #AS

  /*tvivelaktigt faktapåstående utan källor, borttaget*/ #AS

  /*off topic, borttaget*/ # AS vi har redan idag en bedrövlig självförsörjning på livsmedel. när skogar skövlas för ny infrastruktur så påverkas balansen ännu mer i negativ riktning. rent krasst så skulle vi ha svält i landet utan import av livsmedel från EU. för att komma till rätta med växthuseffekten på hemmaplan så krävs inte enbart kraftigt begränsad invandring (en människas miljöpåverkan avtar kraftigt ju varmare klimatet är varvid det både för växthuseffekt och ekologi är fel väg med immigration hit från sydligare länder) men också att svenskarna äter mer vegetariskt eller kött från exempelvis gris, fågel, kanin, häst etc.

 • Följ kommentarsreglerna. Håll er till ämnet. Invandringspolitik är inte en del av det som inlägget handlar om. Vi vet att kor släpper ut metan och koldioxid i stora mängder. Att påpeka det är onödigt. Det gör också älgar och bisonoxar. Varför påstås det förstnämnda vara farligt men inte det sistnämnda. Det får ni gärna kommentera. För eller mot.

 • Beholder beholdersson

  Det kan väl inte stämma att det finns 1,3 miljoner nötkreatur i världen?

 • Det kan det verkligen inte. 1,3 miljarder ska det vara. Har ändrat.