Storebror ser dig

1984Boktips
George Orwell
1984
Atlantis
ISBN: 9789174865417

Dystopiernas dystopi

1984 är sannolikt den mest kända dystopin i den västerländska litteraturen. Betydligt mer känd än Du sköna nya värld med Aldous Huxley, Do Androids Dream of Electric Sheep av Philip K. Dick eller Vi av Jevgenij Zamjatin. Den senare ska ha varit en av George Orwells inspirationskällor för 1984.

Det handlar om den dystopi som beskriver ett samhälle som styrs av partiet, där språket gjorts till ett verktyg i makthavarnas händer. Där människor manipuleras, kontrolleras och övervakas med hjälp av den moderna tekniken, förlustelser, spel, nöjen, falska nyheter, historieförfalskning. Tillsammans med traditionell repression och förtryck kontrolleras människors uppförande och begränsas deras tankar.

Krig är fred
Frihet är slaveri
Okunnighet är styrka

De tre slagorden från 1984 känns obehagligt aktuella. Krig motiveras oftast genom att makthavarna menar att det ska ge fred. Så blir det sällan. Den frihet vi har kan ofta upplevas som en schimär, som overklig och i själva verket kan det kännas som vi egentligen lever i slaveri. Tvång att arbeta, tvång att anpassa oss till normen, tvång att var som alla andra. Annars blir det inget arbete. Inga pengar. Makthavarna gör samtidigt allt för att hålla människor i okunnighet. Meningslös underhållning fyller TV:n, tidningarna är fulla av nyheter som inte är nyheter utan handlar om TV-program och deras karaktärer eller skådespelare. Storebrorsamhället är här.

1984 är alltså som bok i högsta grad aktuell även idag. Den är dock lite tråkigt skriven och inte så lättläst. Vissa delar av den känns hopplöst omoderna och tiden har på något sätt sprungit ifrån delar boken. Den är dock väl värd att läsa ändå. En varning om ett samhälle vi inte vill ha, men kanske delvis redan har som vi sett genom avslöjandet av den stora US-amerikanska övervakningen av världens människor. Så för den som inte läst boken. Läs den.

Anders Svensson

Läs mer: Röda Malmö, Zellys, Dagens Bok, Hem utan böcker, SR, Harpolekaren, Tekoppen, Malin Johansson, Snigel, Montessoriskolan läser, Gradvall, Loke, Nellon, Diichan,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements