1984 och storebror tar över

Planerna på att polisen ska kunna ta reda på folks ip-nummer och vem som gör vad på nätet oavsett om misstankar om brott föreligger eller inte har fått bloggosfären att gå upp i atomer.

Enligt min humla anser att regeringen tappat verklighetsförankringen totalt och att vi är på väg mot fascism. Att regeringen saknar förankring i vanligt folks verklighet håller jag med om. Däremot är jag inte speciellt förvånad över att en högerregering inför allt hårdare kontroll av människor. Det är ju bara det man kan förvänta. Inte heller anser jag att regeringen saknar kunskap om de rikas villkor. Man gör ju allt för att göra ännu bättre för de rika, för eliten i Sverige, för sig själva och den grupp man tillhör.

Biology and Politics å sin sida anser att George Orwells 1984 kanske redan är här. Och taget tillsammans med Bodströms och sedermera den borgerliga regeringens övervakningsförslag av all internettrafik via FRA, den legalisering av buggning som skett osv så känns det ju inte helt taget ur luften.

Regeringen använder ju till och med nyspråk, där ”arbetarparti” betyder rikemansparti, där ”en politik för arbete” betyder en straffpolitik gentemot sjuka osv. Så nog liknar smahället Orwells framtida skräckscenario i allra högsta grad. Alliansregeringens planer får snrat STASI:s DDR att likna ett öppet samhälle i jämförelse med vad vi kommer att få i Sverige om de får fortsätta på den inslagna vägen.

Och anser man att alla sjuka, arbetslösa och bidragstagare är fuskare som regringent ycks göra är det väl inte långt till att tro att alla vanliga svenskar, dvs alla som inte tillhör eliten, är brottslingar som det är säkrast att övervaka. Det hela hänger ihop. Det handlar om hur man ser på andra människor. Tyvärr är erfarenheten att den nuvarande regeringen mest har en föraktfull och arrogant syn på vanliga människor. Det är denna negativa människosyn som också banar väg för storebrorssamhället, för övervakningssamhället. Det är denna människofientlighet som banar väg för ingreppen i den personliga integriteten.

Intressant?
Bloggat: Lindqvist.com, Teflonminne, Stationsvakt
Borgarmedia: DN1, DN2, AB, SDS, IDG, HD
Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

9 svar på “1984 och storebror tar över”

  1. Förslaget är mycket riktigt avskyvärt men Du tar grundligt misste om Du tror att den nuvarande regeringen är speciellt framstående syndare i denna fråga. Minns Bodtröm och hans inrikesspionage som han dessutom säkrade i unionen för att förhindra att demokratin senare skulle avskafa den. Han behövde inte oroa sig. De lösa uttaladen till förmån för personlig integritet och den enskilldes rätt som vi fick höra från den dåvarande oppositionen har visat sig vara falskt som vatten.

    Inte heller verkar de ädla mål som angavs för inrikesspionaget ha någonting med det att göra nu när vi ser att kraven på brott av någon dignitet skall avskaffas. Detaljövervakningen av folkflertalet blir alltså precis så långtgående som Bodström avsåg från början.

    Med denna ökade förmåga att betvinga folket kommer med politikens naturlagars ofrånkomlighet ständigt striktare krav på att reglera och konformera.

  2. Som Svensson brukar säga, Sossarna är ungefär lika höger i sådana här frågor som vår nuvarande allians och är lika medskyldiga om inte ännu mer.

Kommentarer är stängda.