Krig är fred

Den norska nobelkommittén lever minsann upp till George Orwells vision om nyspråk. De ger fredspriset till en US-amerikansk president som bara suttit 9 månader på sin post. En president som pratat vitt och brett om att USA ska lämna Irak och att ”kriget mot terrorismen” i Afghanistan ska skötas på ett människovärdigt, legalt och humant sätt. Han sa att han ville stänga det olagliga fånglägret på Guantanamo och andra liknande ställen som dock är mer hemliga.

Barack Obama har inte gjort något av detta. Han har ersatt en del reguljära trupper i Irak med privatarméer, legosoldater. I Afghanistan så dödas allt fler civila och krigföringen innebär att hjälp till civila inte når fram och försvåras. Guantanamo och andra illegala fångläger har inte stängts. USA och USA:s president håller den israeliska ockupations- och förtryckarregimen under armarna samt har i praktiken godkänt kuppregimen i Honduras.

USA och USA:s president bedriver två krig och ger stöd till kuppregimer och ockupationsmakter.

Att då ge fredspriset till Barack Obama är att säga ”Krig är fred”.

Intressant?
Bloggat: Marlene, Annarkia, Röda Malmö, Anything, Kjellberg,
Borgarmedia: DN, AB1, DB1, 2, 3, VG1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Il Padre

  Vi ska komma ihåg en viktig sak… Obama har ÄRVT krigen, han har inte startat något, men visst är valet en chanstagning och ett politiskt val för att ”ge vind i seglen” när han ska ta sig an mästerligt formulerade viljeinriktningar. Det är inga lätta uppgifter Obama har framför sig såväl inrikes- som utrikespolitiskt och hur de senare har samband med sånt som Homeland Security och samtidigt kan medföra negativa effekter på det känsliga inrikespolitiska fältet som väcker missnöje som kan växa oväntat stort och snabbt. Se bara hur det verkar som om majoriteten amerikaner protesterar mot sjukvårdsreformerna och inte bryr sig om de miljontals fattiga i USA som av ekonomiska skäl tvingas avstå ifrån både mediciner och sjukvård. Har man inte lyckats som selfmade eller har en stor fackförening i ryggen i en lönsam bransch är det inte konstigt att folket där måste springa i kyrkan varje söndag, dels för att hantera ”kommunistskräcken” och utvecklingen som setts i Europa, dels skräcken för att uppfattas som ful och gammal! Hade inte Japan överfallit Pearl Habour hade amerikanarna knappast blivit hjältar i ett befriat Europa och den dualistiska synen som man kan betrakta landets folk med idag hade säkert inte förvirrat.
  Obama har gett klara besked. Han skall uppfattas som en god kraft för hela världens alla förbättringsområden. Bara att uttala sina viljeinriktningar är värt beröm, skulle han klara av att genomföra en del av dem och styra in jätten USA på ett annat vis mot fred, utveckling och forskning kommer den mannens storhet dokumenteras i historieböckerna under lång tid framöver. Jag hoppas att fredspriset hjälper honom i dessa ambitioner.

 • Anders_S

  Il Padre: Din naivitet och blåögdhet är imponerande.

 • även om han har ärvt krigen sen tidigare är han fortfarande ansvarig för vad som händer nu.

 • Jonas

  Vill man vara välvilligt inställd kan man ju påstå att Bush ärvde konflikter och dessutom provocerades av terroristerna. Men det är liksom inte så intressant. Alla människor ska bedömas efter samma måttstock.

  Obama har gjort en handfull förbättringar. Han verkar ha goda intention och kan hålla mycket bra tal. Att han vill att andra länder ska avskaffa kärnvapen är ingen större sensation, medan det faktum att han ”inger hopp” knappast motiverar ett fredspris.

  Obama har inte åstadkommit något hittills och är ÖB för en armé som för flera krig. Han har inte ändrat särskilt mycket på Bushs politik och är precis som sin föregångare inställd på att ”ställa saker tillrätta” i Afghanistan.

  Det är dags att börja bedöma honom för vad han gör och inte för vad han säger. Om nio månader på jobbet räcker för att få ett fredspris bör det också räcka för att inte längre kunna skylla allt på sina föregångare.

 • Ett tillägg är att Obama faktiskt utökat de militära anslagen och den totala mängden soldater (inkluderat frilansare) är större idag än under den förra idioten med avseende på Afganistan/Irak.

  /*Falska fakta, borttaget*/ #AS

  Annars är det ju bara att hålla med. Skrämmande påhitt och man undrar ju hur trovärdiga Norrmännen kommer vara när Obama attackerar Iran och/eller det uppstår inbördeskrig i USA.

 • Pingback: [Votering] Nobels kalkonpris som komplement? « Aktivdemokrati's blogg()

 • Blexie B

  The Great Leader of Oceania is awarded the Nobel Peace Prize!

  Presumably for ensuring peace in Eastasia by keeping his election promises not to bring home Oceanian troops from Iraq, not to close down the re-education center in Guantamo and by killing potential terrorist-children in Afghanistan.
  All citizens of Oceania are overjoyed. All citizens of Oceania are overjoyed. All citizens of Oceania are overjoyed…

  /B
  ……………………………………………………
  War is Peace
  Slavery is Freedom
  Ignorance is Strength

  * Watch only CNN and other Minitrue news sources; media not produced by Oceania Incorporated causes loss of focus and depressions. * Keep fearing make-believe enemies; it is what holds Oceania united & strong. * Watch only CNN and other Minitrue news sources; media not produced by Oceania Incorporated causes loss of focus and depressions. * Keep fearing make-believe enemies; it is what holds Oceania united & strong.

 • Pingback: Storebror ser dig | Svensson()