Fler fiskodlingar innebär inte mer fiske

I DN står det att övergödningen ökar när fisket växer. Rubriken är dumheter. Dels handlar artikeln inte om fiske utan om fiskodling. En helt annan bransch med helt andra villkor än fisket. Visserligen producerar man samma sorts mat, men likheterna i övrigt är små.  Det är möjligt att ökat antal fiskodlingar leder till lokal övergödning på grund av att det finns så många fiskar på ett ställe som får mycket mat och dessutom skiter som sjutton. Normalt lever ju inte så stora mängder fiskar på en sån liten yta som det är i fiskodlingar. Men det hela har inget med fiske att göra.

När det gäller fiske kan såväl för litet fiske som för mycket fiske sannaolikt leda till planktonöverskott och algblomning. Detta beroende på vilken fiskart man fiskar för lite eller för mycket av. Ekosystemen i haven är ju ganska förvrängda och förtrörda av mänskliga aktiviteter, framförallt överfiske och miljögifter. Därför kan förändringar av mänskliga aktiviteter i förhållande till havets resurser få de mest skiftande konsekvenser. Men egentligen har det inte med fiskodling att göra, om vi inte betraktar fiskodling som ett överutnyttjande av havets resurser på lokal nivå.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements