Skulle miljonprogrammet vara mer levande än Haga?

Det påstår Ulrika Stahre i Aftonbladet Kultur. Skitsnack säger jag. 100 meter från Haga finns en miljonprogramsstadsdel. Annedal. Med samma sorts befolkning som i Haga. Kulturell medelklass. Annedal är stendött. Haga levande.

Har det med klass att göra? Som Stahre indirekt verkar mena? Skulle ett miljonprogramområde med arbetarbefolkning vara mer levande än ett upprenoverat område som gentrifierats? Förstås inte.

Gråberget och Dahlströmsgatan i Majorna är totalt stendöda områden i jämförelse med de områden i hängmattan som har kvar de gamla husen. I de förstnämnda områden bor främst arbetarklass medan hängmattan till stor del befolkas av kulturella hip medelklass.

Kvillestaden, Gamlestaden och Brämaregården är områden som befolkas av arbetarklass precis som Kortedala, Biskopsgården och Bergsjön. Det är inget tvivel om att Kvillestaden, Gamlestaden och Brämaregården är mer levande. Getebergsäng är mer levande än Johanneberg. Nedre Johanneberg bättre än Övre.

Det har inte med klass att göra. Det har med hur man byggt att göra. Hur områdena är konstruerade att göra. Miljonprogrammen är döda för att de är felaktigt byggda, felaktig planerade och socialt icke-fungerande.

Och som Ulrika Stahre skriver. Haga och Christiania är inte jämförbara. Det var ingen parallell kamp som Johan Norberg tror i Expressen och som Thörn möjligtvis skriver i sin bok Stad i Rörelse. Det handlar om två helt olika saker med helt olika bakgrund och utveckling. Jag bodde i Haga på 1970-talet. Jag ockuperade hus. Jag hängde i Christiania emellanåt.  Min mor bodde i Hammarkullen. Min son bor i Bergsjön. Det är inte det Haga som jag kämpade för som finns kvar. Men det är absolut inget fel på det Haga som finns.

Intressant?
Läs mer: Atlas, Imagine cities, Fokus, ETC, Alba, EX, GP, Fronesis, Yelah, Arena, Eurozine, Fria,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Köp Thörns bok på Bokus

Köp Thörns bok på Adlibris 

Advertisements