Bygg om hjärnan!

Lycka nuBoktips
Lycka nu
Titti Holmer
Bonnier Existens
ISBN: 9789172321922

Bygg om hjärnan!

Jag äter lyckopiller sedan många år, men de hjälper inte alltid. Man faller in i gamla hjulspår där deppiga tankar följs av deppiga känslor. Men det går faktiskt att stoppa den vanan med hjälp av den nya modeterapin KBT/mindfulness (medveten närvaro).

Genom att inte slå ifrån sig utan tvärtom fokusera medvetet på depp-tankarna (”Jaha, nu kommer dom gamla tankarna”), så stör man omkopplingen till depp-känslorna. Det fungerar ofta för mig, och hjärnröntgen visar att deppkänslo-aktiviteten i hjärnan faktiskt minskar med denna metod.

Det handlar alltså inte om flum, som jag en gång misstänkte, utan om att på något sätt omprogrammera hjärnan i positiv riktning. Fler bra metoder att bli lyckligare finner du i ”Lycka nu – En praktisk guide i mindfulness”. Mycket i boken bygger på samspelet tanke, känsla, kropp och handling.

Men hoppa över det medelklassiga hurtamerikanska slutet om att göra vad man vill av sitt liv – så ser inte verkligheten ut för vanligt folk (och vem skulle då utföra alla nödvändiga men tråkig, tunga och lågbetalda rutinjobb?).

Hans Norebrink

Läs mer: AB, Metro, MBB, Ordinationer, Knuff, Goodreads, Enligt O,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Bokus

Adlibris 

Advertisements