Åtal mot liga som smugglade 23,5 kg amfetamin

Tullverket har lyckats störa en kriminell organisation med rötter i flera länder och som misstänks ha smugglat in stora mängder amfetamin till Sverige. Igår åtalades fyra personer vid Malmö tingsrätt för bland annat grov narkotikasmuggling.

– Med hänsyn till mängden narkotika kan man anta att den var tänkt att spridas till många missbrukare, säger Michael Hansson, kammaråklagare vid Internationella åklagarkammaren Malmö.

Amfetamin

Upprinnelsen till gårdagens åtal var en misstanke om att en större mängd narkotika skulle smugglas in i Sverige i oktober 2012. Misstanken bekräftades genom hemlig telefonavlyssning och en längre tids spaning. I utredningen har framkommit att en kurir körde från Nederländerna till Tyskland. Där lastade kuriren på den legala lasten samt en kartong med amfetamin och körde vidare till Malmö hamn. Han fortsatte därefter till Småland där amfetaminet skulle överlämnas, men överlämningen misslyckades. Kuriren körde istället vidare till Arlandastad norr om Stockholm och där överlämnades narkotikan. Vid överlämningsplatsen greps två personer av polis- och tulltjänstemän och en tredje person greps efter en biljakt. Den fjärde personen, som misstänks vara organisatören bakom narkotikasmugglingen, greps samtidigt i Stockholm. Brottsrubriceringen är grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Vid tillslaget den 31 oktober visar sig kartongen innehålla totalt 23,5 kg amfetamin. De fyra personer som identifierats i utredningen är hemmahörande i Norrköping, Göteborg, Nederländerna och Serbien.

– Vår målsättning är att komma åt de nätverk som organiserar den storskaliga smugglingen och nyckeln till framgång är samverkan mellan myndigheter såväl nationellt som internationellt, säger Elisabeth Novén Bäckström, chef för tullkriminalavdelningen på Tullverket i Malmö.

Samarbetet mellan Tullverket och Polisen har skett inom ramen för regeringens särskilda satsning att bekämpa den grova organiserade brottsligheten (GOB). Tullverket har haft huvudansvaret för ärendet.

Beslaget av 23,5 kg amfetamin är ett av de större som gjorts av Tullverket under de senaste åren. Värdet på det beslagtagna amfetaminet uppskattas till cirka 5,8 miljoner kronor i missbrukarledet.

Under 2012 beslagtog Tullverket 138,4 kg amfetamin och året innan 44 kg. Första halvåret 2013 har Tullverket beslagtagit 110,2 kg amfetamin.

Svensson/Tullverket

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements