Båtflyktingkatastrofen in på bara skinnet

När min fru kom hem igår kom katastrofen Medelhavet där hundratals flyktingar från Somalia och Eritrea dött mycket närmare. En av hennes arbetskamrater kommer från samma by som många av de som fanns på båten. Sannolikt har många av personens vänner och/eller släktingar dött. Det är en olycka som alltså direkt berör det Göteborg och Sverige vi lever i.

Olyckan blev genast mer personlig och även mer upprörande och obehaglig rent känslomässigt. Upprörande är den naturligtvis ändå, liksom den europeiska flyktingpolitiken, ”fästning Europa” som går ut på att stänga ute istället för att hjälpa flyktingar. Resultatet är att de kommer ändå, livsfarliga sätt. Resultatet av den flyktingpolitik som förs I Europa är att tusentals dör varje år.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements
 • Låt oss vara realistiska. De som stod för själva dräpandet var var människosmugglarna. Orsaken till att de flydde så att de kunde bli mördade av giriga människosmugglare har naturligtvis inget med EUs självbevarelsedrift att göra. I förlängningen kan man förvisso skylla på EU och väst som tillåter att länderna och regimerna som folk flyr ifrån tillåts existera fortfarande. Inte bara det, utan även att länder som Sverige försörjer dessa regeringar regeringar med bistånd.

  • Jag tycker du har fel. Mitt resonemang går så här:

   1. Det finns länder som folk behöver fly ifrån (ett problem i sig, men inte det jag tar upp här). Orsak kan vara fattigdom, krig, svält, religiös eller politisk förföljelse.
   2. EU vill hålla dem ute
   3. Folk som flyr vill in i EU. EU:s politik gör det svårt. Därför behöver de smugglas in. Det är riskfyllt. Smugglarna tar bra betalt för livsfarliga färder.

   Smugglarna kan inte stoppas genom hårda tag. Det innebär bara att ännu fler flyktingar dör. Alltså måste man göra på annat sätt.

   Finns flera saker man kan göra:
   1. Förändra landet som de flyr ifrån så att de inte behöver fly. Det är svårt för oss i Europa att göra det. Och det tar lång tid.
   2. Göra det lättare att komma till Europa för att söka asyl. Lätt för oss i Europa att åtgärda. Vi kan alltså minska dödsfallen genom att göra det lättare att söka asyl. Något som inte innebär att de får asyl. Men folk ska inte behöva anlita människosmugglare för att söka asyl i Europa.

   Det innebär att jag ser EU:s politik som ett av de problem som orsakar att människor dör. Eftersom det är lätt att åtgärda tycker jag vi ska göra det samtidigt som vi arbetar på mer långsiktiga och mer permanenta lösningar.