Meningslös åtgärd och rasistiskt resonemang

Erik UllenhagNär Ullenhag och regeringen föreslår att lagen ska ändras så att nyanlända till Sverige (dvs den minoritet som är flyktingar, cirka 10 000 per år, arbetskraftsinvandrare har ju ett jobb när de kommer) måste tacka ja till erbjudna jobb annars blir de av med etableringsstödet så är det ett bisarrt förslag. Det förutsätter att någon som får erbjudande om jobb inte tackar ja. Jag tror faktiskt det är försumbart antal människor som gör det. Oavsett om vi är födda i Sverige eller inte. Förslaget är ur den synpunkten helt meningslöst. Det är det ur andra synpunkter också.

Det är ju inte direkt så att Sverige översvämmas av arbetstillfällen. Problemet är inte att det erbjuds jobb till folk som inte vill ha dem. Utan motsatsen. Det finns gott om folk som vill ha jobb, men det finns inga jobb att få. Ullenhags förslag blir därmed enbart ett slag i luften, en populistisk, invandrarfientlig gest. Inget annat.

Invandrarfientligt och rasistiskt för att förslaget implicerar att invandrare säger nej till jobb. Så är knappast fallet. Problemet är att det inte finns några jobb.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Advertisements
  • Jag håller med – vem säger nej till jobb framförallt om man är ny i landet? Blir man erbjuden ett jobb så är det för att man sökt det och då vill man förmodligen ha det. Vill man inte ha jobbet från början så bör de därför inte ha sökt det… detta är ett populistiskt förslag som låter bra men påverkar väldigt få personer.

  • Pingback: Stora variationer när det gäller skottlossningar | Svensson()

  • JohanRonnblom

    Hur definierar de ”jobb”? Det finns inga minimilöner i Sverige. Nog är det mycket få som tackar nej till ett seriöst jobb, men kan poängen här vara att regeringens kompisar ska kunna utnyttja dessa personer i något slags statligt genomdriven träldom?

    • Det är kanske så de tänkt sig det hela. Men det verkar väl lite väl uttänkt. Jag tror bara det handlar om ren populism inför nästa val.