New York har valt en vänsterborgmästare

Bill de BlasioDen nyvalde borgmästaren i staden New York, Bill de Blasio, är med US-amerikanska mått en person med åsikter långt till vänster. Även i Sverige skulle han sannolikt betraktas som radikal i vissa frågor även om han knappast skulle ses som socialist på något sätt. På andra sidan Hudson-floden, i delstaten New Jersey, valde däremot en republikan, Chris Christie, till guvernör. Han återvaldes.

De Blasio har valts till borgmästare i en stad med allt större klyftor mellan fattiga och rika, samtidigt som det är en stad med ekonomin i balans. Bill de Blasio vill inte riskera stadens ekonomi så frågan är om hans uttalade radikalitet i vissa frågor kommer att ha någon som helst betydelse för stadens fattiga.

Självklart går det att ha en välskött och balanserad ekonomi kombinerat med en politik som gynnar fattiga istället för rika, som minskar klyftor istället för att öka dem. Frågan är de Blasio kommer att föra en sådan politik. Han har dock gått till val på det så det kanske inte är omöjligt ändå. Han har dessutom lovat utbyggnad av allmänna förskolor i staden. Han vill också satsa mer på staden offentliga skolor och mindre på de privata. Bostadsfrågan och sjukvårdsfrågan tillhör också de frågor han engagerat sig i.

Utöver det så har de Blasio intagit en positiv attityd till sandinisterna i Nicaragua och till Kuba, frågor som är av större betydelse i USA än i Sverige. Dessutom var han 1988 på plats i Nicaragua för att ge stöd till revolutionen i landet. Han arbetade med bostadsfrågor i president Bill Clintons administration.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Advertisements