Sveriges bästa arbetsplats

Spelföretaget King är Sveriges bästa arbetsplats, visar en årlig undersökning som görs av företaget Universum. King ligger bland annat bakom spelet Candy crush saga. Fast företaget heter förstås inte King utan Midasplayer och är knappast felfritt på andra sätt:

Inte ens det väletablerade och framgångsrika King (Midasplayer) verkar gå med nån större redovisad vinst i Sverige. Men eftersom företaget formellt ägs av ett företag på Malta och varumärkesrättigheterna tycks tillhöra ett bolag i Storbritannien, Midasplayer.com Ltd. är det svårt att veta hur stora vinsterna i bolaget egentligen är. VD:n för det brittiska bolaget, Riccardo Zacconi, uppger dock att företaget gått med vinst sen 2005. Även det brittisk bolaget ärgs av företaget på Malta. Det är uppenbart att företagskonstruktionen är gjord för att inkomster ska kunna döljas och hållas undan skatt. Sannolikt finns också ett intresse av att dölja ägarförhållandena. I styrelsen för det brittiska bolaget sitter Lars Markgren, Sebastian Knutsson, Riccardo Zacconi och Robert Miller. I styrelsen för det svenska företaget sitter enbart Lars Markgren och Sebastian Knutsson. De två kan på goda grunder antas vara det maltesiska bolagets huvudägare. Det finns uppgifter om att en börsnotering i USA är på gång för Midasplayer (King).

I undersökningen har anställda fått betygsätta sin arbetsgivare utifrån kriterier intern identitet, nöjdhet och lojalitet. Över 17.700 personer deltog.

På andra plats kom Kambi och på tredje plats hamnade förra årets etta, Svensk fastighetsförmedling. De 20 bästa arbetsplatserna är enligt undersökningen:

1. King.com
2. Kambi sport solutions
3. Svensk fastighetsförmedling
4. Bengt Dahlgren
5. Centigo
6. HM
7. Mäklarringen
8. Handelsbanken
9. Unilever
10. Söderberg & Partners
11. Ikea
12. Tetra Pak
13. Skanska
14. Ica Banken
15. Sogeti
16. Systembolaget
17. Rejlers
18. Grant Thornton
19. Ey
20. Sigma Technology (fd Sigma Kudos)

Det finns flera företag som gör liknande listor. Det blir olika vinnare beroende på vilket företag som gör undersökningen. Ett visst mått av godtycke tycks alltså finnas. Förmodligen beroende på vilka som är med i undersökningen och vilka frågor som ställs. Så frågan är om sådana undersökningar säger nåt överhuvudtaget.

Intressant?
Media: SVD1, 2, 3,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements