Ingen ljusning i sikte så länge vi har privatskolor

En av de stora orsakerna till att svenska skolelever blir allt sämre kunskapsmässigt är det fria skolvalet och den kallade friskolereformen som lett till oändligt antal privatskolor och en enorm segregation. Resultatet är fallande kunskaper hos svenska skolever. Nedrustningen av skolan började dock inte med privatskolorna. Det började med nedskärningar i början av 1990-talet och har sen fortsatt med fler nedskärningar i kommunal regi, för skolan kommunaliserades också. Men det riktiga raset inleddes först när friskolereformen genomfördes och det fria skolvalet infördes.

Huvudansvaret för den allt sämre svenska skolan bär alltså den borgerliga regeringen med folkpartiets Jan Björklund i spetsen. I stort sett allt denne skolansvarige minister föreslagit har gått stick i stäv med forskningen kring lärande och kunskap. Medansvariga är anhängare av privatskolor som miljöpartiet och socialdemokraterna. med ansvariga är de politiker, socialdemokrater såväl som borgerliga, som genomförde nedskärningarna på 1990-talet. Medansvariga är de fackföreningar som accepterat individuella löner, privata skolor och nedskärningar utan att sätt hårt mot hårt.

PISA

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements