Kärrtorp: Inkompetent polis är stolt över sin insats

En av de 6 uniformerade poliser som var på plats vid polisens fiasko i söndags i Kärrtorp är stolt över sin insats. Inte bara stolt. Han motsäger sin egen chef, han visar att han totalt missförstått ordet demokrati och sitt eget uppdrag. Det fanns ingen hotbild och ingen risk för problem i samband med den fredliga demonstrationen i Kärrtorp har hans chef sagt flera gånger. Visserligen fanns det en hotbild i verkligheten, men den stoppade nån inkompetent chef på polishuset inne på Kungsholmen in i röven och gömde där i mörkret. Ansvarigt befäl fick inget veta. Detta är det allvarligaste polisiära felgreppet. En inkompetens som riskerade polisers liv, en inkompetens som riskerade vanliga människors liv.

Men för polisen på plats i Kärrtorp så fanns det risk att manifestationen skulle bli stökig. Det är i alla fall vad personen säger i tidningen Blåljus. Varken Säpo eller hans egna chefer har ens antytt nåt sånt. Polismannen som uttalar sig i polistidningen Blåljus snackar uppenbarligen skit eller så har han en total skev bild av verkligheten. Dessutom har han en total felaktig uppfattning om sitt uppdrag.

Polisens uppdrag i ett fall där en grundlagsskyddad fredlig manifestation angrips av en våldsam pöbel är att skydda den grundlagsskyddade manifestationen. Inte att betrakta de två sidorna som lika goda kålsupare, inte att skilja de två sidorna åt. Uppdraget är att skydda och försvara den manifestation som ordnas i demokratisk ordning. Vad polisen alltså skulle gjort på plats var inte att ställa sig mellan angriparna (nazisterna) och demonstranterna utan att ställa sig ihop med de angripna (demonstranterna) och försvara dem. Dvs tillsammans med de i den angripna demonstrationen som tvingades försvara sig skulle polisen agerat mot de odemokratiska, angripande och våldsamma nazisterna. Redan från början.

Efter att polisen misslyckats kapitalt med att skydda manifestationen mot rasism, efter att polisen misslyckats kapitalt med att skydda barn och gamla, fredliga demonstranter är polisen som uttalar sig i polisens tidning dessutom stolt över sin insats. Den aktuelle polisen ifråga är uppenbarligen inte bara inkompetent utan också rätt korkad. Stolt över ett praktfiasko!

Men. 6 poliser var för få. Det var inte lätt för dem. De var utsatta. Det var farligt för dem. Men hade de agerat som de borde hade det varit mindre farligt för dem. Polisen räddade sannolikt inga liv. Förmodligen var det manifestationsdeltagare som räddade deras liv.

Det var nog annars mest ren tur att ingen dog, att nazisterna inte dödade nån på platsen. Det var inte polisen som såg till att det blev så. Det var knappast de antirasister som försvarade sig som såg till det heller. Det var sannolikt bara ren tur.

Och ja, det var bra att polisen grep en massa nazister. 26 sitter anhållna. Men det hela borde aldrig hänt. Ansvaret för att det hände bär polisledningen i Stockholm. Speciellt bär det ansvariga polisbefäl som inte vidarebefordrade hotet mot manifestationen.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements