MP öppnar för SD

Miljöpartiet vill ha blocköverskridande samarbete. Vänsterpartiet vill sitta i regeringen. Bägge sakerna gynnar Sverigedemokraterna som kan framstå som det enda partiet som är självständigt och oberoende av de traditionella partierna. Blocköverskridande samarbete har provats i Danmark och Belgien. Med katastrofala resultat. De två länderna har några av Europas största högerextrema partier. Samarbete över blockgränser, breda politiska samarbeten för att bekämpa rasistiska partier är den sämsta tänkbara metoden. När vi pratar om parlamentariska församlingar, val och liknande alltså. På gatan är det en annan sak.

Att sitta i regering med socialdemokraterna har Vänsterpartiets systerpartier i Danmark (SF) och Norge (SV) prövat. Regeringar som fört borgerliga politik. Med katastrofalt resultat. I Norge har det gynnat högerextremisterna och rasisterna i Fremskrittspartiet (Frp) som idag sitter i regeringen medan SV fått kraftigt minskat stöd.

I Danmark har SF också fått kraftigt minskat stöd men i Danmark har ett nytt starkt vänsterparti seglat upp i stället. Ett modernt parti som i praktiken har fraktions- och tendensfrihet även om det stadgemässigt inte är så. Dvs det går att vara dubbelorganiserad utan att uteslutning följer. Enhedslisten heter partiet och det är i motsats till Vänsterpartiet ett parti med en kraftfull och stark intern demokrati. Enhedslisten vägrar sitt i en regering som för borgerlig politik. Enhedslistens existens har motverkat tillväxten hos Danmarks högerextrema rasister, Dansk Folkeparti (DF). Polarisering motverkar alltså högerextremism. Inte brett samarbete och vilja att delta i regering.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

PS. Glöm inte bort att demonstrera mot rasism.

Advertisements