Tiggeri bryter inte mot lokal ordningsstadga

Bara aktiv insamling av pengar bryter enligt en dom i tingsrätten mot en lokal ordningsstadga som kräver tillstånd för tiggeri. Att ägna sig åt passivt tiggeri på det vis de flesta romer som tigger i Sverige gör är alltså inte ett brott mot den lokala ordningsstadgan. Det ingripande mot tiggande romer som polisen i Södertälje gjort är alltså inte korrekt. Det var ett felaktig handlande helt enkelt. Tiggarna frikändes i rätten. Att tigga passivt kräver inte tillstånd.

Tingsrättens dom är bra. Detta trots att tiggare kan upplevas som störande. Men polisiära insatser kan inte lösa sociala problem. Det kan bara social insatser göra. Att skicka poliser på fattiga romer är inte en lösning, utan något som försvårar en lösning på problemen med fattiga människor som inte kan leva ett anständigt liv i sitt hemland och därför ger sig iväg på tiggarstråt över hela Europa.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements