Häpnadsväckande skamligt!

BorgiaBoknytt
Borgia
Christopher Hibbert
Norstedts förlag

Häpnadsväckande skamligt!

”House of cards”, den nya serien om amerikansk maktpolitik har väckt berättigad uppmärksamhet för sin råa öppenhet om kampen i Washington DC. Men ska man tro denna historiedokumentära bok är det ingenting jämfört med renässansens Italien.

Då skrev Machiavelli boken ”Fursten” om sin tid: Därmed skapade han uttrycket ”machiavellism” som beteckning för att använda svek, list och bedrägeri i kampen om politisk och ekonomisk makt. Fursten han syftade på var ”den blodsbesudlade Cesare” som omtalas i ”Borgia – Berättelsen om en ondskefull familj”.

Dennes far var den ”mäktige och rovgirige Rodrigo Borgia, mer känd som påve Alexander Vl”. Och den inblick man får i Vatikanen och dess politik är som sagt häpnadsväckande skamlig. Värre än det mesta av politiken i världen idag.

Det är i den kyrkliga och sekulära överklassen vid denna tid en orgie av krig, plundring, våldtäkt, rofferi, mutor, försäljning av kyrkliga ämbeten (simoni), incest, girighet, frosseri, hor, svek, mord, nepotism, hämnd, äregirighet, tortyr, modehysteri, hyckleri, förräderi, lyx, slöseri, korruption, dubbelmoral.

Påvar som mördar motståndare och har slippriga sexorgier. Skatter för att plundra folk, Lagar för att bötfälla folk, speciellt judar. Månglarna har tagit över templet. Äkta kristna som vill reformera kyrkan slås i kedjor och bränns ihjäl.

Populärhistorikern Christopher Hibbert har skrivit en skrämmande berättelse om en tid som tydligen fått alltför gott rykte – renässansen. Jag undrar när dagens katoliker och påvar ska be om ursäkt för dessa realkatolicismens brott mot mänskligheten?

Hans Norebrink

Läs mer: Bokparet, LC, HT1, 2, Google,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Köp boken hos Bokus

Köp boken hos Adlibris 

Advertisements