Polisens nya taktik – provokation istället för dialog?

I samband med protester mot ett SD-möte Långholmen i Stockholm har poliser uttalat att det vi såg där var polisens nya taktik i samband med demonstrationer och politiska aktioner av annat slag. Taktiken var enligt den polis som uttalade sig framtagen i samarbete med Säpo och ska användas i hela Sverige.

I korthet går den ”nya taktiken” som vi såg prov på vid SD-mötet i Stockholm ut på att polisen hittar på ett godtyckligt område eller nån godtycklig handling som de hävdar att vi som demonstrerar inte får beträda eller utföra. Sedan säger de högt att vi inte får göra detta, hävdar att alla hört det, och när någon bryter mot polisens godtyckliga påhitt agerar polisen med våld eller gripanden. Det hela är motsatsen till dialog. Det handlar om att polisen medvetet provocerar fram och skapar brott genom att hitta saker. Inte om att polisen vill lösa problem, utan istället skapar de mer problem.

Konsekvenserna av det som enligt polisen i Stockholm är polisens nya taktik mot folkmassor kommer att bli allvarliga. Speciellt som vi i andra sammanhang ser hur polisen tillåter lagbrott från nazister, inte skyddar antirasistiska demonstrationer från nazister och rent allmänt har en slapp attityd mot rasism och fascism.  De griper antirasister som försvarar sig mot nazistvåld, men griper inte nazister som just försökt mörda folk. I Jönköping kommer detta att leda till att polisen kommer att skydda nazister och angripa antirasistiska judar och andra antirasister.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements