Miljö och klimat viktigaste frågorna i EU

Det är i alla fall vad svenskar i gemen tycks anse vad det gäller viktiga framtidsfrågor och aktuella frågor i EU-politiken enligt en undersökning från Europaportalen och Sifo. Vad väljarna tycker inför årets EU-valet specifikt visas av en undersökning TV4 och Novus gjort. Även där dominerar klimat- och miljöfrågorna. Europaportalens undersökning visar också vilket parti som anses bäst på miljöfrågor:

När 1000 svenskar fick peka ut den viktigaste framtidsfrågan för EU valde den största andelen, två av fem, miljö och klimat. Det visar en undersökning som opinionsinstitutet Sifo gjort för Europaportalen.

Klimat och miljö var viktigast för sympatisörer för alla de åtta riksdagspartierna förutom Sverigedemokraterna.

En knapp majoritet, 51 procent, av alla tillfrågade menar att Miljöpartiet är det bästa partiet att driva miljöfrågor i EU-parlamentet. Alla riksdagspartiers sympatisörer, förutom Centerpartiets, anser att MP är bäst lämpat.

Den näst viktigaste frågan i Sifos undersökning för Europaportalen är arbetslöshetsbekämpning. Medan 41% tycker att miljö och klimat är viktigast anser 25% att arbetslöshetsbekämpning är det viktigaste. Samma resultat blev det i Novus undersökning för TV4. Jobben är den nästa viktigaste frågan enligt Novus-undersökningen. Personligen tycker jag Vänsterpartiet (av de stora partierna är det bästa partiet när det gäller såväl miljö som frågor om arbete och ekonomi.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Advertisements