Det bästa med EU-valet

Är förstås vänsterns framgångar i många länder. Syriza har blivit största parti i Grekland och i Spanien har vänstern också gått kraftigt framåt, det nya radikala partiet Podemos fick hela 5 mandat. I andra länder är det mer status quo. I Danmark och Sverige har vänstern inte haft några större framgångar, Vänsterpartiet har ökat sin andel av rösterna något, men får inte fler mandat och Folkebevægelsen i Danmark står och stampar med en liten ökning av stödet precis som Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet gör efter omständigheterna i Sverige ett bra val. Feministiskt Initiativ har tagit en en hel del av de kvinnor som tidigare röstade på Vänsterpartiet.Vänsterpartiet har högre andel av rösterna ju längre norrut i Sverige vi kommer. Den direkta motsatsen till Sverigedemokraterna. I Norrbotten har partiet fått nästan 22% av rösterna i Pajala och är stora också i Gällivare, Kiruna och Arjeplog och i Västerbotten ligger partiet under 10% av rösterna i bara en kommun. I vänsterpartiets paradkommun Fagersta där de regerar lokalt har de bara fått 8,6% av rösterna. Sverigedemokraterna har där fått nästan 15% av rösterna. Ett stöd för en stark man i en kommun ger uppenbarligen inte något egentligt politiskt stöd.

I Västsverige är Göteborg den enda kommun där vänsterpartiet fått fler röster än sverigedemokraterna. Stödet för vänsterpartiet är mer jämt fördelat än för sverigedemokraterna. Vänsterpartiet har fått mer än 20% av rösterna i Trädgårdsgärdet och gjort ett bra resultat östra Göteborg, speciellt i Hammarkullen, Hjällbo, Eriksbo, Bergsjön, Kortedala och Gamlestaden såväl som i Högsbo, Sandarna, Kungsladugård och Majorna i väster, Majorna och delar av Masthugget i centrum samt Rambergsstaden, Brunnsbo och Biskopsgården på Hisingen.

Intressant?
Mer: GP, DN1, 2,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ett svar på “Det bästa med EU-valet”

Kommentarer är stängda.