51 personer dömda för grovt missbruk av statlig lönegaranti

Hovrätten fastställde, och skärpte i vissa fall, fängelsedomarna för de huvudpersoner som har lurat eller försökt lura till sig 8,5 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar genom att utnyttja lönegarantisystemet. Huvudpersonerna får mellan ett och fem års fängelse, näringsförbud samt ett skadestånd att betala solidariskt. Av de totalt 54 åtalade personerna friades tre i tingsrätten.

Huvudpersonerna satte in målvakter i totalt sex företag, förfalskade anställningsavtal och försatte företagen i konkurs i tur och ordning. Med ett sådant brottsupplägg lurade eller försökte de lura till sig totalt cirka 8,5 miljoner kronor genom den statliga lönegarantin. De döms nu till fängelse, näringsförbud och får betala flera miljoner i skadestånd för bland annat grovt bedrägeri för det systematiska missbruket. De påstådda anställda döms till villkorlig dom och böter för bedrägeri genom att ha lurat konkursförvaltaren om de fingerade anställningarna.

– Hovrättens dom är omfattande och välskriven och sänder en viktig och tydlig signal att brott mot den här typen av skyddslagstiftning får allvarliga konsekvenser, säger kammaråklagare Katarina Wingård.

Flera av de dömda personerna är släktingar, vänner eller tidigare kollegor till de som organiserat brottsupplägget och flera är engagerade i samma kampsportsklubb. En av huvudpersonerna dömdes även för grovt bokföringsbrott, vapenbrott och brott mot vapenlagen. En annan dömdes för försök till grov utpressning och en tredje för vapenbrott.

Detta är den mest omfattande lönegarantibedrägerihärvan som hittills har utretts av Ekobrottsmyndigheten.

Svensson/Ekobrottsmyndigheten

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Advertisements