Göteborg: För varje stort parti minst ett missnöjesparti

Göteborg är som ingen annan plats i Sverige. Här finns fler partier än någon annan stans. Dessutom ställer de i allmänhet upp i valen. För varje stort parti finns det i Göteborg minst ett missnöjesparti, oftast flera. De stora partierna i Göteborg är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna. Centern räknas inte. I fullmäktige sitter dessutom Sverigedemokraterna och Vägvalet, två missnöjespartier.

Total kandiderar 26 partier i kommunvalet i Göteborg. Mer än nån annan stans i Sverige.

På högerkanten har vi Moderaterna med sitt missnöjesparti Sverigedemokraterna som i sin tur har sina egna missnöjespartier, Svenskarnas Parti och Framstegspartiet.

Vi har missnöjespartierna Öppna Göteborg och Vägvalet som kan sägas vara riktade mot alla partier i fullmäktige, men mest nog ska ses som borgerliga missnöjespartier, dvs de tar väljare från borgerliga partier som moderaterna och folkpartiet. Kanske också en del från socialdemokraterna. Det finns fler liknande partier, Direktdemokraterna, Sjukvårdspartiet och Seniorpartiet kan väl anses vara sådana partier.

Kristdemokraternas väljare kan rösta på Kristna Värdpartiet, Framtidspartiet Sverige eller Sverigedemokraterna om de är missnöjda med KD:s politik. Kristdemokraterna själva fungerar som ett missnöjesparti för Moderaterna och Folkpartiet. Folkpartiets eget missnöjesparti, Liberaldemokraterna verkar inte längre existera.

Miljöpartiet har också sitt eget missnöjesparti vid namn Enhet. Men också Feministiskt Initiativ och Piratpartiet plockar väljare från samma grupper i samhället. Feministiskt Initiativ är dessutom också ett parti för missnöjda vänsterpartister. Sannolikt kan väl också Djurens Parti ses som ett missnöjesparti för missnöjda MP-sympatisörer. Centerpartiet utgör i Göteborg ytterligare ett missnöjesalternativ för dessa väljare.

Som ingen annan stans i Sverige har också 1970-talsvänstern överlevt i Göteborg. De är ju klara missnöjespartier för vänsterväljare. För Vänsterpartiets sympatisörer. Vi har den politiska sekten Rättvisepartiet Socialisterna, de bisarra stalinisterna och nordkoreavännerna Kommunistiska Partiet och mer normala vänstersocialistiska Socialistiska Partiet. Vänsterpartiet i sig själv kan ju dessutom ses som ett missnöjesparti för socialdemokrater.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements
  • Sara Hamidi Widén

    Skulle vilja poängtera att Enhet inte är ett missnöjesparti. Men att många av väljarna tidigare har röstat på Miljöpartiet stämmer. Det visar en nyligen utförd studie om Enhets väljarstöd.

    • Okej, Det är inte de flesta andra partierna jag nämner i inlägget heller. Inlägget är kanske inte 100-procent allvarligt om vi säger så.