Vänsterseger i Göteborg

Som förväntat vann vänsterpartierna kommunvalet i Göteborg. De blir också förstärkta med ett nytt parti i fullmäktige, Feministiskt Initiativ, som får 3 mandat. Socialdemokraterna var ändå det parti som tappade flest mandat, 5 stycken. De får nu 20 mandat. Vänsterpartiet vann ett mandat och har nu 8 medan Miljöpartiet behöll sina 9. Totalt blir det 40 mandat. Socialdemokraternas röster har väl främst gått till F! och V men även till Sverigedemokraterna. 41 mandat krävs dock för helt egen majoritet. Det kan fortfarande bli så när det slutliga resultatet räknats, men annars blir det lite komplicerat.

I antal röster har Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna (SD) och Vänsterpartiet ökat med ungefär lika mycket sen förra valet. SD har alltså gjort ett mycket sämre val i Göteborgs kommunval än i riksdagsvalet. Andelen av rösterna i kommunvalet i Göteborg är 7%, i riksdagsvalet totalt 13%. I riksdagsvalet i Göteborg har de fått nästan 10% av rösterna, markant högre än i kommunvalet.

Moderaterna tappade 3 mandat och får 20, Folkpartiet behöll sina 7 och Kristdemokraterna ökade antalet mandat med ett och får då 3. Total 30 mandat.

Sverigedemokraterna fördubblade för sin del antalet mandat från 3 till 6 medan Vägvalet behöll sina 5 mandat.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements