Markant vänstervind? Var då?

Knappast i det svenska valet i alla fall. För där var det ingen vänstervind alls. Därmed är Daniel Suhonen och Enna Gerins artikel i DN ganska orimlig och verklighetsfrämmande. Nån vänstermajoritet finns inte i sikte. Det är rent och skärt önsketänkade från deras sida som inte har nån bäring i det verkliga Sverige. Det var en kraftig högervridning däremot. Väljare gick från mittenalternativ till det högerextrema Sverigedemokraterna. Att försöka blanda bort korten genom att göra nån slags egen påhittad analys där huvuddelen av partierna utelämnas för att försöka ge sken av att deras analys är korrekt.

Men de har om att individualism, identitetsfrågor och liknande spelat en stor roll. Till vänsterns nackdel. Folk har valt tradition framför förändring. Vilket människor alltid kommer att göra då förändring innebär osäkerhet och tradition trygghet.  Det innebär att vänstern i stort sett aldrig kan vinna ett val där identitetsfrågor dominerar. Enda sättet för vänstern att ta tillbaka initiativet och kunna vinna ett val är att göra identitetsfrågorna oviktiga och de ekonomiskt social frågorna viktiga. Framgången för Feministiskt Initiativ bygger på ökat fokus på identitetsfrågor och kan inte bidra till en förändring bort från detta. Partiet är en produkt av identitetspolitik och i avsaknad av klassperspektiv.

Intressant?
Mer: Romelsjö, Kildén & Åsman, Röda Malmö,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Advertisements