Gremiums supporterklubb i Sverige har problem

Gremium MC är ett tyskt mc-gäng, en 1%-klubb, som haft ett par supporterklubbar i Norge sen i somras. Black 7 heter de och de var förut det norska Gladiators MC. En klubb som alltså gick över. Norska Black 7 har sedan öppnat en filial i svenska Torsby. Blcak 7 i Torsby har haft ständiga problem sen de etablerade sig i Torsby. Klubbhuset har vandaliserats och utsatts för mordbrand:

Tyska Black 7 slog sig ner i en gammal butikslokal i värmländska Torsby kommun under oktober. Bara några dagar senare vandaliserades lokalen. Fönster krossades, inventarier förstördes och bilar utanför fastigheten skadades.

Nu misstänker polisen att mc-gängets lokal har attackerats igen.

Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen larmades räddningstjänsten till Black 7:s klubblokal eftersom det brann i fasaden, vilket Nya Wermlands-Tidningen uppmärksammade. Räddningstjänsten fick bryta upp plankor för att komma åt brandhärden och kunde först då bekämpa elden.

– Det har börjat brinna mitt på en yttervägg. Räddningstjänsten kunde släcka ganska snabbt efter att ha brutit upp några brädor, säger Stefan Sundberg, vakthavande befäl hos Värmlandspolisen, till GT.

Polisen anlände till platsen vid 23-tiden på tisdagskvällen. Efter att branden släckts spärrades huset av för en teknisk undersökning.

– Räddningstjänsten hittar ingen naturlig brandorsak. Vi har inlett en förundersökning om mordbrand, säger Stefan Sundberg.

Gremium MC är en av de största 1-procentklubbarna i världen och i Europa sannolikt nummer två efter Hells Angels MC. Många medlemmar i Gremium MC har genom åren gripits för olika former av brottslighet:

Vid en räd mot flera tyska, schweiziska och österrikiska Gremium-medlemmar förra hösten hittade polisen både skjutvapen, ammunition, narkotika och kontanter, skriver den tyska tidningen der Spiegel. Och enligt norska Verdens Gang är klubben involverad i narkotika- och vapenhandel samt annan grov organiserad brottslighet.

– Generellt sett, förutom den egna brottsligheten, så kan man säga att det man gör i klubbens namn ofta är inkassoverksamhet och att man ska hota någon där man använder varumärket för att förstärka någon form av hot, säger Lars Öjelind om Gremiums verksamhet.

Under sommaren startade Gremium mc fyra provavdelningar i Norge. Alla bär supporterklubben Black 7:s namn.

– De består av tidigare medlemmar av Gladiators mc. Gladiators övergång till Gremium var förmodligen ett resultat av medlemmarna ville vara en del av den internationella enprocentsmiljön, säger Axel Due, kommunikationsrådgivare på den norska Rikskriminalpolisen, Kripos.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements