Mäktigaste i Göteborg – hygglig lista med vissa floppar

Listan över de mäktigaste i Göteborg som GP gjort tycker jag är rätt hyfsad, men vissa floppar finns det helt klart. Håkan Hellström ska naturligtvis inte finnas med på listans. Hans mak är ytterst begränsad. Martin Wannholt hör inte heller hemma där. Hans roll i trängselavgiftsdebatten är klart överskattad.

Statsvetarkvartetten Ulf Bjereld, Henrik Ekengren Oscarsson, Marie Demker och Jonas Hinnfors är också de obegripliga val på en makthavarlista i likhet med America Vera-Zavala. Soraya Post och Cecilia Malmström är för högt på listan, deras makt och inflytande i Göteborg och Sverige är ganska begränsat. Ruben Östlunds brist på makt har gjorts till makt.

Överhuvudtaget tycks listan förväxla kändisskap med makt i stor utsträckning. Det är oseriöst. Ärligt talat, Joel Lundqvist? Meraf Bahta? Emma Green? Mia Skäringer? De har inget som ens liknar makt. Kanske är det så att det är en lista, inte över makt, utan en lista över personer som påverkat folk som de skriver i ingressen. Vilket inte är det samma som makt. Men då ska de inte marknadsföra listan som en makthavarlista.

Ett par invandrade företagarfamiljer finns med, men inte den kanske mäktigaste, en familj med band till flera av Göteborgs kriminella gäng. Ekonomiska såväl som släktmässiga band.

Saknas gör också företrädare för statens långa arm i Göteborg, Länsstyrelsen. Det tycker jag nog är lite märkligt. Ingen från Saab (vapen- och flygföretaget) finns med trots att företaget hör till de större arbetsgivarna i Göteborgsområdet och är modernt och högteknologiskt. Kanske borde också Havs- och vattenmyndigheten ha nån med på listan, det är ju ändås den enda statliga myndighet som finns i Göteborg och de har stor makt över allt som har med vatten, hav och fiske att göra.

Om det var en riktigt gjord makthavarlista borde den ta hänsyn till att makt inte alltid syns utåt. Kändisskap är inte makt, men kan förväxlas med makt och det har GP:s panel, som bestått av Sofia Dahlström, Anders Goliger, Gunilla Grahn-Hinnfors, Arne Larsson och Eva Parkrud, Helt klart gjort. Däremot har de inte undervärderat ekonomisk makt på det sätt som är vanligt i samband med att makthavarlistor görs.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements